Els alumnes illencs, per sobre de la mitjana de l'OCDE en competència global a les proves PISA

Aquest apartat de l'informe valora la capacitat d'analitzar i proposar solucions als reptes del segle XXI

Els alumnes de les Balears tenen un rendiment en competència global pràcticament igual a la mitjana espanyola i 14 punts per sobre de la mitjana de l'OCDE, segons ha informat Efe a partir de l'Informe Pisa 2018 Competència Global, que s'ha publicat aquest dijous. Es tracta d'un apartat de PISA que analitza per primera vegada la competència global dels alumnes: avalua la capacitat dels estudiants per examinar el seu entorn, comprendre altres punts de vista, interactuar respectuosament amb els altres i, en definitiva, analitzar i proposar solucions als reptes del segle XXI.

Malgrat que Espanya surt normalment malparada de PISA, en aquest cas els alumnes espanyols han quedat per sobre de la mitjana dels països de l'OCDE que hi han participat, amb una puntuació de 512 punts, davant dels 499 de mitjana. Per davant, només hi ha el Canadà (554) i el Regne Unit (534). Per part seva, les Illes Balears tenen 513 punts, un per sobre que el global de l'Estat. Per comunitats, les que més puntuació han obtingut han estat Castella i Lleó (534 punts), Astúries (527) i Cantàbria (526). A la coa hi ha Extremadura (499), Melilla (473) i Ceuta (438).

En general, s'ha constatat que els alumnes espanyols tenen una actitud més respectuosa i positiva cap a les persones immigrants que la mitjana de l'OCDE i els agrada més aprendre altres cultures. Tanmateix, és important destacar que, a diferència del que passa a les proves en ciències i matemàtiques, en aquesta part de competència global només hi han participat 27 països, de manera que països del nostre entorn com Alemanya, Portugal i Itàlia no ho han fet.

Un altre tema que s'ha estudiat és l'actitud cap als idiomes. En aquest sentit, en general les al·lotes tenen més probabilitats de parlar altres llengües que els al·lots. Quant als docents, Espanya es troba també entre els països de l'OCDE que tenen una actitud més positiva cap a les creences multiculturals.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF