Societat 28/08/2020

Tot allò que s’amaga darrere les muntanyes

El verd i el blau dels Pirineus de Catalunya són un teló de fons idoni per fer reposar la ment mentre el cos es posa més fort i vital

- Joan Sitges -
3 min
Tot allò que s’amaga   darrere les muntanyes

Pensau en els Pirineus de Catalunya. Quina imatge en teniu? La natura allà és aclaparadora, amb cims emblanquinats tot l’any i valls que els rius tenyeixen d’un verd esponerós. Però no us quedeu només amb aquesta postal. És cert que la natura i les panoràmiques espectaculars vessen per tots els costats, però els Pirineus acaronen la Mediterrània i es dilueixen en la immensitat del blau. La seva riquesa paisatgística fa que aquesta mítica serralada concentri els millors escenaris per fer esport a l’aire lliure. Tant és si voleu nedar a la mar o voleu fer-ho a l’aigua dels rius. Podeu baixar en barca per les aigües braves o descobrir la costa a rem. També podeu calçar-vos les botes de muntanya i emprendre les rutes que feren els pioners de l’excursionisme. A més, la història, la cultura i la gastronomia floreixen amb les seves peculiaritats per tot el territori pirenaic. Només fa falta que adopteu l’actitud d’explorador. Ja ho deia el poeta Miquel Martí i Pol: “Viure és combatre la peresa” i si aconseguiu deixar-la enrere, emprendreu rutes que no deixen ningú indiferent.

Els Pirineus es poden descobrir a peu, en cotxe, en bicicleta, en barca i fins i tot des del cel. I el territori concentra tal varietat de paisatges i de postals que és impossible que no hi trobeu el vostre lloc. Podeu partir des de qualsevol punt i deixar-vos endur pels camins, les carreteres o les cartes nàutiques. I si sou més previsors, podeu planificar fàcilment el vostre viatge. Si voleu idees, en trobareu a bastament en aquestes pàgines. I si encara en voleu més, les webs VisitPirineus.com i Catalunya.com us ofereixen tota la informació necessària perquè la vostra ruta no deixi de banda cap dels aspectes que han fet dels Pirineus de Catalunya una regió única.

Fondre’s amb la natura

A més de l’espectacularitat natural dels Pirineus, la mà de l’home ha donat forma als paisatges durant segles. Si us hi fixau bé, veureu antics camins que s’enfilen als cims, cases de neu, esglésies romàniques, canals de reg, refugis i pobles pintorescos que són fruit de la convivència harmònica entre la gent i la natura. Un dels millors al·licients per visitar els Pirineus catalans és, de fet, la possibilitat de participar d’aquesta comunió amb l’entorn. Allà, els valors contemporanis de respecte al medi han dominat des de fa segles la relació entre els habitants amb la terra que trepitgen. Descobrir-ho és una de les satisfaccions més grans d’aquest viatge.

Potser ho podreu fer allotjant-vos en alguna casa rural o assaborint les millors receptes de la cuina d’alta muntanya en els milers de restaurants que trobareu en tot el territori. O tastant els productes artesans més típics d’aquesta zona. La seva varietat us sorprendrà, però no deixeu d’intentar destriar les particularitats lingüístiques de la Val d’Aran, els noms que els pescadors del Port de la Selva donen als peixos o les llegendes que envolten l’os bru. Perquè, encara que no sigui visible, el patrimoni immaterial dels Pirineus és tan immens com els seus paisatges.

Però, d’al·licients per visitar-los, n’hi ha molts més. Caminar, córrer, posar-se els esquís, fer bicicleta o anar en caiac envoltats de natura no és comparable a fer-ho tancats en un gimnàs. El verd i el blau dels Pirineus de Catalunya són un teló de fons idoni per fer reposar la ment mentre el cos es posa més fort i vital. Una filosofia que des de fa segles apliquen els monestirs que esquitxen els paisatges muntanyencs. Mens sana in corpore sano, que diu la sentència llatina. I precisament els monestirs medievals acullen gran part de la història comuna que compartim Catalunya i les Balears. I és que les restes del rei Jaume I el Conqueridor reposen al monestir de Poblet, juntament amb altres membres dels llinatges reials catalans.

Però la història que s’amaga darrere les muntanyes dels Pirineus comença molt abans de l’edat mitjana. Empúries va ser una de les portes d’entrada de les civilitzacions grega i romana a Catalunya. Això, sense deixar de banda l’enorme patrimoni que constitueixen les ermites, esglésies i catedrals romàniques. Unes fites en el paisatge que assenyalen molts dels punts dels Pirineus en què la natura s’acosta a la immensitat.

No hi ha una única manera de viatjar pels Pirineus de Catalunya. Ho podeu fer tots sols, en parella, amb amics o amb família. Només heu de ser conscients que descobrir els Pirineus també significa descobrir una part de vosaltres mateixos.

stats