Societat 17/07/2018

S'alliberen 20 exemplars de falzia recuperats per voluntaris i el COFIB

Els centres de Recuperació de Fauna de les Illes Balears han rebut aquesta temporada 230 pollets de falzia que han caigut del niu abans d’hora

Ara Balears
2 min
Un exemplar de falzia. / CAIB

PalmaEls centres de Recuperació de Fauna de les Illes Balears han rebut aquesta temporada 230 pollets de falzia que han caigut del niu abans d’hora. Les terrasses del castell de Bellver han estat l'escenari escollit per amollar els exemplars de falzia recuperades per voluntaris i els centres de Recuperació de Fauna de les Illes Balears.

Les falzies són aus insectívores que passen tota la vida volant i que només baixen a terra per ocupar els forats de les teulades i edificis per a la nidificació. Juntament amb altres aus insectívores migratòries, com les oronelles o els cabots o oronelles de coa blanca, visiten les Illes Balears únicament a la primavera i durant una part de l’estiu per criar en els nostres nuclis urbans. Tant els adults com les cries tornaran a l’Àfrica per passar-hi l’hivern. Durant els mesos que ens acompanyen són un dels nostres millors aliats per al control d’insectes voladors, raó per la qual és molt important la seva protecció i conservació.

Els centres de Recuperació de les Illes Balears reben anualment molts d’avisos i consultes per part de ciutadans que es troben pollets d’aquestes espècies que han caigut del niu. Després d’un procés llarg de recuperació, que es duu a terme als centres amb l’ajuda de clíniques veterinàries i la feina indispensable dels voluntaris, formats específicament amb aquesta finalitat, s’aconsegueix alliberar més del 80% dels polls que s’admeten. Aquests animals són alimentats diàriament cada tres hores, de les 8 a 20 h, amb una dieta basada en insectes, fins que adquireixen la mida i el pes adequats per poder volar.

En l'acte d'aquest dimarts s'han alliberat unes 20 falzies en el marc incomparable del castell de Bellver, a Palma. De les mans de voluntaris, col·laboradors i autoritats que n'han fet possible la recuperació, aquestes aerodinàmiques aus volaran, per primera vegada des que varen néixer, a les teulades dels nostres nuclis urbans.

A l’alliberació de les falzies hi han assistit el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; el batle de l’Ajuntament de Palma, Toni Noguera, i representants del COFIB i del Centre Sanitari Municipal de Protecció Animal (CSMPA).

stats