Societat 12/12/2019

Set de les 11 algues invasores que hi ha a la Mediterrània es troben a les Balears

Les salpes es mengen una d'aquestes espècies i en controlen la presència, però només en aigües poc profundes

Kike Oñate
2 min

PalmaEl nombre d’algues invasores es duplica cada 20 anys a la Mediterrània i a les Balears ja n'hi ha 7 de les 11 presents en aquesta mar. Les espècies introduïdes poden alterar els ecosistemes autòctons i suposen la segona causa de pèrdua de la biodiversitat a tot el món. Segons la biòloga i investigadora de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imedea), Fiona Tomás, la Lophocladia lallemandii s'ha estès per tot el litoral balear i pot tenir impactes sobre la posidònia i la nacra, una espècie ara quasi extinta.

Tomás, que aquests dijous ha participat en les segones jornades de recerca sobre el Parc Nacional de Cabrera, també ha dit que aquesta alga invasora prolifera on hi ha més espècies marines i s'ha detectat que té un impacte nociu sobre la biodiversitat. En altres casos, però, les algues no autòctones es troben amb dificultats naturals. Les salpes (Sarpa salpa), per exemple, es mengen la Caulerpa cylindracea i en poden controlar la presència en aigües poc profundes. Aquest fet s'ha pogut comprovar perquè un equip científic, en el qual Tomás va participar, va analitzar restes fecals de salpes.

"Les reserves marines, on hi ha molts peixos, són un potencial natural per evitar noves invasions", ha assegurat la biòloga. La biòloga també ha dit que caldria establir un programa de seguiment d'espècies invasores per fer una gestió adequada, i ha afegit que com més aviat es detecti i s'erradiquin, millor. Tomás ha participat en la jornada, que ha estat organitzada per la Conselleria de Medi Ambient i el Parc Nacional de Cabrera.

D'altra banda, la directora general del parc, Francesca López, va lamentar que no hi hagi un consens entre el govern espanyol i el Govern sobre la gestió de l'ampliació de la superfície protegida de Cabrera. De fet, com va informar l'ARA Balears, el govern espanyol va negar la continuïtat ecològica al Parc Nacional de Cabrera sense cap informe tècnic de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO).

stats