Societat 31/08/2019

Alerta de botulisme per un lot de tonyina en oli de gira-sol Dia

Hi ha quatre afectats, tres dels quals ja han rebut l’alta

Gemma Garrido Granger
2 min
Llaunes de tonyina en oli de gira-sol Dia: el lot afectat és el 19/154 023 02587, amb data de caducitat de 31/12/2022.

BarcelonaL’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) va decretar ahir una alerta sanitària a tot l’Estat per botulisme després que es detectessin toxines en un lot de tonyina en conserva amb oli de gira-sol de la marca Dia. El producte va distribuir-se en establiments d’arreu de l’Estat (Astúries, Castella i Lleó, Aragó, la Rioja, Múrcia, Navarra, Castella-la Manxa i el País Valencià). Fonts del departament de Salut informen que també va arribar a Catalunya, però que, per ara, no s’ha detectat cap afectació.

La troballa d’aquest bacteri en aliments és de declaració obligatòria als serveis de vigilància epidemiològica. De fet, el brot s’ha detectat després que les autoritats sanitàries de Castella i Lleó alertessin l’Aesan el 9 d’agost que quatre persones s’havien intoxicat pel bacteri -tres de les quals ja han rebut l’alta hospitalària-. Tots ells, membres de la mateixa família, havien ingerit la tonyina a principis de mes en una amanida russa i l’agència va confirmar la presència de toxina botulínica en una de les llaunes. Concretament, a la de tonyina en oli de gira-sol de 900 grams de la marca Dia, que correspon al lot 19/154 023 02587 elaborat per Frinsa del Noroeste S.A., amb data de consum preferent de 31/12/2022.

La cadena de supermercats Dia, que en ven uns 3.560 paquets diaris, ja va retirar el 10 d’agost unes 3.420 llaunes per possible contaminació pel bacteri Clostridium botulinum. Aquest microorganisme pot provocar botulisme, una malaltia poc freqüent però greu, els símptomes de la qual es manifesten durant les primeres 24 hores després de la ingesta. En un primer moment, causa fatiga intensa, feblesa i vertigen, pèrdua de visió, sequedat de boca i dificultat per empassar i parlar. També provoca vòmits i diarrees i afecta els músculs respiratoris i les extremitats. En els casos més greus, desencadena una paràlisi muscular progressiva.

La plataforma Dia va comprometre’s públicament a localitzar i immobilitzar “de manera preventiva” el producte sospitós a qualsevol dels canals de compra. Fonts properes a la cadena apunten que la contaminació “s’ha d’haver produït” durant la fase de producció, probablement en el procés d’esterilització de les llaunes. El grup insta públicament els clients que han adquirit paquets del lot afectat que retornin els productes a la botiga.

stats