Societat 03/12/2018

L’Albufera de Mallorca, catalogada com a IBA en perill

El llistat inclou 241 zones importants per a les aus i la biodiversitat més amenaçades

Ara Balears
2 min
Imatge d'un ocell a l'Albufera de Mallorca.

PalmaBirdlife International, l’organització de referència pel que fa a la conservació de les aus, ha incorporat l’Albufera de Mallorca al seu llistat d''IBA in danger' (Zones Importants per a les Aus i la Biodiversitat en perill).

A finals del 2017 el GOB va informar SEO/Birdlife de la greu situació ambiental de la zona humida més important de les Balears, per tal que es consideràs la seva incorporació al llistat mundial de zones importants per a les aus que es troben més amenaçades.

Actualment BirdLife International ha identificat 13.314 Important Bird and Biodiversity Areas (IBA), 241 de les quals han estat catalogades 'en perill'. Espanya és el 5è estat del món pel que fa a nombre d’IBA en perill, amb 12 espais.

Informació sobre l'Albufera com a zona en perill a Bird Life.

SEO/BirdLife ha lliurat un informe sobre estat de conservació i recomanacions relatives a les zones humides a Espanya. El document inclou la petició de mesures concretes per a l’Albufera de Mallorca, l’Albufera de València, el Delta de l’Ebre, la llacuna de Gallocanta i el mar Menor.

Per al cas de l’Albufera de Mallorca es fa referència al deteriorament de la qualitat de les aigües per la salinització i la revisió de les mesures incorporades al Pla hidrològic de les Balears.

"Ens consta que el Govern és conscient i està preocupat per la degradació de l’Albufera, i per això ja ha llançat un seguit d’iniciatives per millorar la situació, com per exemple el projecte d’aprofitament de les aigües de les fonts Ufanes", ha dit el GOB mitjançant un comunicat. Tot i això, "malauradament consideram que aquestes mesures seran insuficients, ja que el greu problema de fons és el dèficit hídric de la zona, per sobreexplotació de l’aqüífer, que genera una manca del cabal ecològic mínim que necessita l’Albufera per recuperar i mantenir un bon estat hídric", ha afegit l'organització ecologista.

Les pluges d’aquesta tardor "han incrementat els nivells d’aigua de l’Albufera i contribueixen a pal·liar momentàniament la situació", fet que "podria afavorir una bona hivernada d’aus al parc". Malgrat tot, "caldria evitar caure en manifestacions massa optimistes, ja que la situació de bonança és transitòria i el problema de fons persisteix". "No podrem considerar que la gestió hídrica de l'Albufera va per bon camí mentre no es pugui constatar un canvi en la tendència actual de transformació progressiva en salobrar", sentencia el GOB.

stats