Societat 15/06/2020

L'Ajuntament de Calvià destinarà 1,5 milions d'euros a ajudes per a autònoms

També ha anunciat noves mesures, com ara la reducció d'un 50% de les taxes de fems i un pla de reactivació del comerç local

Kike Oñate
2 min
L'edifici de l'Ajuntament de Calvià.

CalviàEl govern de l'Ajuntament de Calvià, l'oposició, hotelers, comerciants i sindicats han signat aquest dilluns el pla municipal per a la reactivació social, econòmica i ambiental del municipi. El Consistori ja havia aprovat destinar el 20% del superàvit pressupostari a fer front al covid-19, però el nou document inclou com a novetat l'aportació d'1.500.000 euros d'ajudes per a autònoms.

També es preveu la reducció d'un 50% de les taxes de fems per al sector afectat, la posada en marxa d'un pla per impulsar el comerç local dotat amb 150.000 euros i el manteniment de les inversions en polítiques d'habitatge i gestió dels entorns naturals i urbans. En total, l'Ajuntament invertirà 8.898.974 euros malgrat que la corporació municipal estima enguany una pèrdua d'entre 12 i 15 milions d'euros per la baixada d'ingressos.

L'Ajuntament ha multiplicat per cinc la partida destinada a polítiques d'emergència social aportant 1.209.884 euros, 200.000 dels quals provenen del pressupost d'enguany; 630.000, del superàvit del 2019 i 199.884 euros, del Consell de Mallorca. A més, el pla preveu la creació d'un grup de treball que inclogui representants de diversos sectors econòmics, socials i polítics municipals per aplicar mesures per minvar el canvi climàtic, protegir el territori i els espais marins, intensificar la regeneració de les aigües residuals per a la seva reutilització i impulsar les energies renovables. També aspira a fomentar el transport públic i potenciar la finca pública del Galatzó.

"És un moment de trobar solucions i evitar enfrontaments, i tots hem actuat d'aquesta manera", ha afirmat el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, i ha recordat que han incrementat la convocatòria d'ajudes per pagar el lloguer fins als 600.000 euros, quan l'any passat fou de 250.000 euros. "És probable que s'hagin d'augmentar les subvencions", ha afegit el batle, perquè esperen rebre més peticions.

Entre les ajudes socials també destaquen els 410.000 euros per a la bonificació del pagament de la quota de les escoletes i 252.000 per a subvencions per a l'inici del curs escolar. Uns 8.000 euros permetran millorar el servei de menjar a domicili per a les persones grans que viuen soles i les que pateixen una discapacitat. De fet, ja s'han contractat quatre treballadores socials i quatre auxiliars més per reforçar l'àrea de Serveis Socials.

A més, 12.190 euros serviran per obrir les cuines de les escoletes de Santa Ponça i Palmanova per fer menús per als sanitaris que han vist incrementats els torns de feina. També se cediran cinc vehicles per facilitar el trasllat per a l'atenció a domicili i es compraran dues màquines d'ozó per desinfectar. Uns 3.900 euros serviran per donar aliments a les persones sense llar del municipi i obrir espais per atendre-les.

Ajudes directes per reactivar l'economia local

A més d'1.500.000 euros per ajudar els autònoms, l'Ajuntament de Calvià també ha de cercar els mecanismes de reequilibri econòmic per a les concessions que s'han vist afectades pel confinament amb l'objectiu de mantenir llocs de feina. D'altra banda, es dedicaran 100.000 euros a subvencionar la rehabilitació i modernització del teixit comercial i 35.000 euros a la promoció turística del municipi.

Pel que fa a les mesures d'ajuda fiscal, el Consistori retornarà la taxa d'ocupació d'espai públic per un valor de 160.000 euros a bars i restaurants, mentre que el recàlcul de la taxa de recollida i eliminació de residus suposarà una despesa de 3.000.000 d'euros.

stats