Societat 18/05/2023

Aixa-Llaüt torna als tribunals per evitar que Educació li retiri el concert

La Conselleria exigeix aules mixtes a tots els nivells el proper curs per mantenir el finançament

2 min
Les escoles Aixa i Llaüt segreguen els seus alumnes per sexes. ARXIU

PalmaEl col·legi Aixa-Llaüt ha interposat un recurs contenciós administratiu al TSJIB per intentar anul·lar la decisió –provisional– de la Conselleria d'Educació de retirar-li el concert educatiu, si a partir del curs 2023-2024 no ofereix tots els nivells educatius amb aules mixtes, segons ha confirmat la Conselleria a l'ARA Balears. La proposta que Aixa-Llaüt va fer, en el marc de la reunió de renovació de concerts del mes d'abril, va ser oferir només primer de Primària de manera mixta el pròxim curs. A partir d'aquí, a cada any s'aniria incrementant un nou nivell acadèmic mixt fins a completar-los tots de manera progressiva.

Si més no, la Conselleria va defensar en tot moment la seva decisió, emparant-se que ni la LOMLOE ni la Llei educativa de les Illes Balears permeten l'educació segregada, en cap cas. Per altra banda, cal recordar que el passat mes d'abril el Tribunal Constitucional va validar el principi de coeducació a les aules, després d'acceptar l'article de la LOMLOE en què s'estableix que els centres sostinguts totalment o de manera parcial amb fons públics no poden separar els alumnes per raó de sexe.

La llei ampara la coeducació

La retirada dels concerts a Aixa-Llaüt ha estat un plantejament que el Govern ha intentat executar, fins ara sense èxit, des de la seva arribada al poder l'any 2015. El centre, vinculat amb l'Opus Dei, s'ha defensat any rere any anant als tribunals amb l'objectiu de poder mantenir el seu concert educatiu. En aquest sentit, les diferents sentències judicials li han donat la raó i han obligat el Govern a subvencionar la seva activitat i a abonar-li els deutes pendents. Ara, però, amb la LOMLOE i la Llei educativa de les Balears vigents, ambdós marcs normatiu defineixen clarament que l'educació es basarà en la coeducació, una situació que deixa sense cobertura legal, en principi, el model educatiu del centre.

L'ARA Balears s'ha posat en contacte amb Aixa-Llaüt per conèixer la seva posició, però no s'ha obtingut resposta.

stats