Societat 30/09/2020

Agricultura exigeix un pla d'uns 30 milions d'euros per impulsar el sector de l'ametla i la garrova a les Balears

Aquests dos cultius suposen un sobrecost de més de quatre milions d'euros a l'any

Ara Balears
2 min
Algunes varietats de l'ametller són resistents a la 'Xylella fastidiosa'

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha enviat una carta al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per exigir un pla per impulsar el sector de l'ametla i la garrova de les Balears. Aquest pla recull diverses mesures i ajudes, en línia de les sol·licitades pels membres de la Mesa de la Fruita Seca, que implicarien una inversió pública d'uns trenta milions d'euros durant un període de set anys, apunta el Govern en una nota. Cal destacar que a l'Arxipèlag aquests dos cultius suposen un sobrecost de més de quatre milions d'euros a l'any i un 12% de les parcel·les d'aquests cultius no rep cap ajuda PAC. "És el sector del futur prioritari per a nosaltres", ha apuntat la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, qui també ha dit que cal apostar per aquest subsector "pels avantatges que suposa contra el canvi climàtic i també per la diversificació econòmica".

Una de les mesures plantejades es basa en un pla de reconversió varietal de fruita seca que consisteix a replantar les varietats que han demostrat que són resistents a la Xylella. Aquesta mesura disposaria d'un 50% de finançament públic i l'altre 50% a càrrec del sector productor. La inversió prevista és d'uns 18 milions d'euros.

La segona mesura, que suposaria una inversió de prop de 600.000 euros per part del Ministeri, planteja la recuperació de l'ajuda de l'Estat a la fruita seca, que es va eliminar dels Pressuposts Generals de l'Estat del 2018. Amb aquesta petició, també es preveu crear, dins la futura Política Agrícola Comuna (PAC), un ecoesquema que inclouria els pagaments per compromisos agroambientals i climàtics. Entre altres mesures, també es preveu enfortir el procés d'integració en el sector de la fruita seca i millorar l'assegurança agrària de l'ametler, entre d'altres.

stats