Societat 23/05/2022

Afers Socials engega un projecte de llei per blindar el 0,7% d'inversió en cooperació

El Govern pretén així actualitzar la normativa actual en cooperació, que havia quedat obsoleta

2 min
El portaveu del Govern, Iago Negueruela, i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, aquest dilluns en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

PalmaComença el procés per renovar l'actual Llei de cooperació de les Balears. El Govern ha aprovat aquest dilluns la petició de la Conselleria d'Afers Socials i Esports per engegar un projecte de llei de cooperació per a la transformació global. Un dels principals objectius de la normativa serà assolir un esforç pressupostari equivalent al 0,7% dels recursos disponibles a partir de l'any 2030.

Aquest projecte de llei, que neix d'un procés participatiu iniciat l'any 2021, pretén enfortir les polítiques pròpies de cooperació que faci el Govern. Aquestes passaran de ser generalistes a cercar l'especialització en un model de cooperació propi de les Illes Balears. Així, s'alinearan els projectes en els països socis del sud amb els reptes que es tenen actualment com a territori, com ara de canvi climàtic, model econòmic, rutes migratòries, igualtat de gènere, sobirania energètica i alimentària o sostenibilitat ambiental.

Amb la normativa es vol aconseguir un esforç pressupostari equivalent al 0,7% dels recursos disponibles a partir de l'any 2030. Per aconseguir-ho, els pressupostos inicials de la Comunitat Autònoma incrementaran la dotació pressupostària –com a mínim– segons la taxa de variació interanual prevista del pressupost d'ingressos corrent consolidat del sector públic administratiu.

Pel que fa als canvis concrets que implica el nou text, el projecte estableix que la conselleria competent en matèria de cooperació assumirà la responsabilitat de vetllar per la coherència de polítiques. A més, trametrà, amb caràcter anual, un informe a la comissió competent del Parlament de les Illes Balears i al Consell de Cooperació.

Sensibilització versus intervenció

Per tal de potenciar la transversalitat de les polítiques, la resta de conselleries i ens públics de l'Administració podran fer actuacions de cooperació per a la transformació. Aquestes seran supervisades per la Direcció General de Cooperació i computaran com a ajut oficial al desenvolupament (AOD). Finalment, es revisarà la composició del Consell de Cooperació de les Illes Balears i es crearà una comissió de coordinació del Govern de les Illes Balears en matèria de cooperació per a la transformació global.

Les noves polítiques també implicaran cooperar amb una lògica de transformació social que no només se centri en les intervencions als territoris del sud. Afers Socials també aspira que les persones de les Illes Balears prenguin consciència d'aquestes desigualtats i de les causes dels problemes i esdevinguin protagonistes de la transformació.

També es vol consolidar la feina feta i que continuen duent a terme les ONGD de les Illes Balears. Per això, des del Govern de les Illes Balears es considera primordial la implicació en les polítiques de cooperació.

stats