Societat 05/10/2021

L'advocada de l'Estat investigada pel cas Ports defensa la legalitat de l'adjudicació de Menorca

L'expresident de l'Autoritat Portuària va negar dilluns que Maria Asmen es beneficiàs en el concurs per a la gestió d'amarradors

ARA Balears
3 min
Seu de l'Autoritat Portuària amb agents de la guàrdia civil.

PalmaL'advocada de l'Estat a les Balears, Dolors Ripoll, ha declarat aquest dimarts al jutjat d'Instrucció número 3 de Palma com a investigada en el cas Ports, que indaga un possible delicte de corrupció en el concurs per a la gestió dels amarradors del port de Maó el 2017. L'expresident de l'Autoritat Portuària de les Balears (APB), Joan Gual de Torrella, va ser el primer a comparèixer al jutjat aquest dilluns, on va declarar durant prop de tres hores i va negar que haguessin fet tractes de favor. Juntament amb ell, ahir estava citat també l'exdirector de l'APB, Juan Carlos Plaza.

Dolors Ripoll està implicada en el cas perquè exercia com a assessora jurídica en el Consell d'Administració d'APB en el moment dels fets investigats, segons ha informat Europa Press. Està assenyalada per haver emès informes a favor de l'adjudicació, tot i que presumptament coneixia les irregularitats es cometien. D'acord amb la documentació de la jutgessa que investiga el cas, la parella de l'advocada de l'Estat va treballar fins l'any 2017 per a una empresa indirectament relacionada amb la persona a la qual varen adjudicar la gestió dels amarradors, Maria Asmen.

Davant aquests fets, Ripoll ha negat el presumpte arranjament del contracte i ha defensat les seves actuacions en el procediment. Amb relació al desacord que va tenir en el procés amb un altre advocat de l'Estat, la lletrada ha assenyalat que discrepaven d'uns determinats criteris tècnics sobre assumptes competencials i que ja havia tingut conflictes laborals previs amb ell.

D'aquesta manera, l'advocada de l'Estat ha coincidit amb la línia que va mantenir dilluns l'expresident de l'APB, que durant l'interrogatori va negar que Maria Asmen s'hagués beneficiat del concurs d'amarradors. Gual de Torrella va defensar que no hi va haver cap pressió per afavorir l'adjudicatària del concurs. De fet, va relatar que va mantenir reunions institucionals en relació amb el port, però no concretament sobre la gestió del concurs. Per la seva banda, el que era director en aquell moment –l'any 2017–, Juan Carlos Plaza, va declarar en el mateix sentit.

Per a aquest dimarts també hi havia més persones citades: l'excap d'explotació i un tècnic de l'APB de Menorca. A més, s'espera que dimecres i dijous la jutgessa prengui declaració a l'expresident de la patronal menorquina d'empreses nàutiques (Asmen) i els responsables d'algunes empreses involucrades en el concurs.

Cas Ports

La investigació xifra en uns 300.000 euros el perjudici econòmic per a l'administració portuària pel suposat arranjament en aquest concurs. Aquesta peça es va obrir arran d'una querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció i, més tard, la jutgessa instructora ha vist indicis sòlids per entendre que l'adjudicació a favor de Maria Asmen s'havia acordat amb algunes autoritats de Menorca i els empresaris investigats.

Els investigadors creuen que des de l'APB es va dissenyar el concurs ad hoc per a Asmen i que se'ls va transmetre amb antelació abundant informació d'interès per a la licitació, que no estava a l'abast d'altres empreses competidores, cosa que determinà el resultat. També assenyalen que la societat adjudicatària es va constituir el setembre del 2017 exclusivament per concórrer a aquest concurs i que la quantitat oferida en concepte de taxes per a la guanyadora era notablement inferior a la dels altres competidors.

Les diligències també apunten que Asmen va obtenir importants ingressos per a conceptes que no estaven emparats pels plecs i que, de fet, eren contraris a aquests, però que l'APB no va fer res per resoldre'l, encara que tenia coneixement d'aquests fets. La Guàrdia Civil va arrestar Gual de Torrella el 24 de juliol de 2020 amb quatre directius més de l'APB en un operatiu d'Anticorrupció i va quedar en llibertat unes hores després. Més tard, el varen destituir com a president de l'APB i Francesc Antich el va substituir.

stats