Societat 17/01/2024

Adolescència sense Mòbil de Mallorca reclama prohibir també l'ús d'aquest dispositiu a les sortides i viatges d'estudis

"No tot és per culpa dels mòbils, però no estan ajudant", explica el col·lectiu

2 min
Diferents col·lectius reclamen una regulació d'accés al mòbil per als més joves

PalmaLa delegació de Mallorca del grup Adolescència sense Mòbil ha presentat un seguit d'aportacions a l'esborrany de les instruccions per regular l'ús dels telèfons mòbils als centres educatius que ha elaborat la Conselleria d'Educació i Universitats. Laura Moyà, una de les promotores del grup a l'illa, considera que és una instrucció "necessària" i que un dels punts forts, "molt positiu", és que no permet l'ús del mòbil en tot l'horari escolar, inclosos patis i extraescolars, però que des del col·lectiu consideren que s'hauria d'estendre a les sortides organitzades i als viatges d'estudis, "més que res, per una qüestió d'igualtat, ja que hi ha infants que no tenen mòbil i queden com que no són igual que la resta".

Un altre aspecte que els preocupa són les excepcions: "Un centre lliure de mòbils vol dir que el mòbil no hi entra; per tant, o es queda a casa o quan arriba al centre es queda apartat durant l'horari lectiu a qualque lloc", explica Moyà, adduint que no són mesures noves, sinó que ja les estan aplicant a molts de centres. Per al col·lectiu també es considera important que el document que prepara Educació defineixi millor les mesures correctores que poden aplicar els docents perquè puguin retenir el mòbil a l'alumnat sense problemes. Finalment, entre les propostes del grup, es destaca la necessitat de fer formació conjunta per a famílies i docents. "La nostra idea és que ens tinguin en compte, i per això hem presentat aquestes propostes", afegeix Laura Moyà.

Més de 2.000 integrants

"Adolescència sense Mòbil" és un moviment estatal que ha arrelat a Mallorca i que planteja retardar al màxim el lliurament del primer telèfon intel·ligent als infants i aconseguir que els centres escolars es converteixin en espais lliures de mòbils. "Les famílies han d'interioritzar que no han de donar el mòbil als seus fills a edats massa primerenques, i en això el paper de les escoles és primordial".

En aquests moments, el grup insular té 2.250 persones integrades a través de Telegram. A partir d'aquest conjunt han sorgit tres grups de conscienciació a Palma, Inca i Manacor, a més de dos grups de feina, un de treball de camp i recerca i un de relacions amb les institucions.

Moyà detalla que estan elaborant un document a partir de la informació que recopilen amb reunions amb entitats com els policies tutors o Projecte Home, i especialistes com Lluís Ballester, i afegeix que tenen pendent una trobada amb responsables de salut mental per l'increment de temptatives de suïcidi entre adolescents. "En el fons", apunta Moyà, "tot està relacionat. Nosaltres som conscients que no tot és per culpa dels mòbils, però no estan ajudant".

stats