Tribunals
Societat 15/11/2022

L'acusada d'agredir capellans pateix "un deliri", segons un psicòleg

L'especialista considera que la dona no és imputable

ARA Balears
2 min
La dona acusada, durant el judici

PalmaLa dona acusada d'assaltar esglésies i assetjar i agredir sacerdots a Palma pateix un trastorn delirant de contingut místic-religiós i no la poden imputar, segons ha declarat aquest dimarts un professional autor d'un informe psicològic a l'Audiència de Palma, on es jutja des d'ahir dilluns aquest cas. L'especialista ha aclarit que aquest trastorn "no s'estén a tots els comportaments de la vida" de la dona, sinó "només als relacionats amb el deliri", segons ha informat Europa Press.

Com a exemple, ha fet un símil cartogràfic: "És com si tinguéssim un mapa de Mallorca amb una part de l'illa malament, però la resta està perfectament dibuixat". En aquest sentit, ha concretat, la dona "sap el que fa", però "no té consciència que estigui mal fet" quan afecta "el seu deliri" i "se sent agredida". "Ella creu que la volen perjudicar", ha afegit. La Fiscalia demana per a la processada penes que sumen sis anys de presó , 17 anys i mig d'internament mèdic i prop de 900 euros de multa per quasi una vintena de delictes.

Per al facultatiu, no se li poden imputar determinades conductes quan actua moguda per aquest deliri, perquè "està malalta". "No té una valoració crítica d'això, perquè en la seva consciència no fa res dolent, té unes creences i les defensa", ha insistit.

Però el Fiscal ha qüestionat la justificació, atès que a vegades la dona acudia a missa amb tota normalitat, sense que la visió dels actes religiosos la provoqcàs. L'advocat de l'acusació particular també ha qüestionat la teoria del "desencadenant", atès que la dona ha escoltat tot el judici, amb sacerdots a escassos metres d'ella, i "està aquí asseguda sense dir res".

Religió cristiana catòlica

No obstant això, el psicòleg ha argumentat que "només ella" sap què és el que ha desencadenat el deliri i que "és molt difícil" determinar-ne el "detonant". Això passa quan "d'alguna manera l'han atacat en la seva ideació delirant": "Són contextos que ella interpreta i hi reacciona malament". Així, ha emfatitzat que el deliri "està condicionat per la religió cristiana catòlica i no per altres creences": "No actuaria així en un temple budista", ha dit com a exemple.

El psicòleg també ha confirmat que "ella no té consciència" de la seva malaltia, ni del que implica el mateix judici i les conseqüències que pot tenir per a ella. A més, l'expert ha incidit que el trastorn que pateix la dona no és estàtic i que requereix un tractament. Com més tardi a arribar el tractament, més difícil serà abordar-lo perquè el deliri "es cristal·litza" i es cronifica. De fet, aquest tipus de trastorn no respon a fàrmacs, de manera que "no es cura", però es pot "contenir" amb antipsicòtics, ha detallat.

Ara bé, altres psicòlegs no van arribar a la mateixa conclusió que aquest professional, cosa que ell ha relacionat amb el fet que "requereix una exploració profunda amb moltes preguntes", que toquen expressament els punts afectats pel deliri de la pacient. Si no és així, es podria passar per alt, ha justificat. 

stats