La UIB enceta la tercera edició d'Estalmat-Illes Balears

Quinze alumnes de 12 i 13 anys han estat seleccionats per participar en el projecte per a la detecció precoç i l'estímul del talent matemàtic 

La UIB ha inaugurat aquest dissabte la tercera edició d'Estalmat-Illes Balears, un projecte de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals per detectar, orientar i estimular de manera continuada, al llarg de dos cursos, el talent matemàtic excepcional d’estudiants de 12 i 13 anys, sense desarrelar-los del seu entorn, mitjançant sessions que tindran lloc setmanalment. A l'Arxipèlag, aquesta iniciativa està organitzada conjuntament per la Universitat de les Illes Balears i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX.

S'han seleccionat quinze alumnes per al bienni 2018-20, que se sumen a uns altres quinze que varen ser seleccionats el curs anterior per al bienni 2017-19. Tots ells han superat unes proves de selecció i participaran en un programa formatiu de dos anys de durada que, mitjançant una metodologia d'aprenentatge actiu i lúdic, els permetrà millorar la seva capacitat de raonament i resolució de problemes.

Lliçó inaugural

La lliçó inaugural ha estat a càrrec de Sergio Belmonte, professor de Matemàtiques i autor del blog 'Magia y matemáticas'. Amb el títol 'Les matemàtiques a la màgia i viceversa', Belmonte ha parlat de les connexions entre aquestes dues disciplines aparentment distants i sobre la màgia com una aplicació lúdica de les matemàtiques.

Sergio Belmonte és llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Múrcia i fa quinze anys que és professor de Matemàtiques a Secundària. Actualment, treballa al Centre de Suport a la Innovació i la Investigació Educativa (CESIRE), a Barcelona. És membre del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMCA), col·labora amb diverses associacions de matemàtiques (FEEMCAT, SCM, ABEAM, ADEMGI) i pertany al Grup Cúbic. Imparteix cursos de formació per al professorat i per a l'alumnat, a més de conferències i xerrades divulgatives per al públic en general. És aficionat a la màgia, i en particular a la cartomàgia (màgia amb cartes). Es dedica a investigar la relació entre la màgia i les matemàtiques.

La inauguració ha tingut lloc a la sala d'actes de l'edifici Anselm Turmeda. Hi han participat el conseller d'Educació i Universitat, el doctor Martí March; el vicerector d'Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, el doctor Jordi Llabrés; el senyor Salvador Angosto, representant de l'Associació de Familiars i Amics d'Estalmat-Illes Balears; el doctor Daniel Ruiz, professor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica i coordinador per part de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX; i el doctor Gabriel Cardona, professor titular d’universitat del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica i coordinador del projecte per part de la UIB.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF