Societat 15/12/2020

Mallorca entra al nivell 4 de risc extrem pel covid-19

Per a la Nit de Nadal el toc de queda es manté a les 22 h i per als dinars de Nadal i Segona Festa només es podran reunir sis persones de dos nuclis familiars

Elena Navarro
5 min
Gent amb mascareta caminant pel centre de Palma.

PalmaMallorca entra aquest dimarts al nivell 4 de risc extrem arran de l'augment de contagis de coronavirus, i es mantindrà en aquesta fase almenys fins dia 28 de desembre, segons ha informat la presidenta del Govern balear, Francina Armengol. La mesura ja s'ha publicat en el BOIB.

L'ARA Balears ja va avançar dissabte que l'empitjorament de la pandèmia feia molt possible que l'Executiu decidís fer passar Mallorca a la màxima gradació en el sistema de nivells de prevenció establert per la Conselleria de Salut, que significa un enduriment de les mesures per contenir la pandèmia i marcarà les festes de Nadal.

Armengol ha concretat que en el nivell 4 "no hi ha excepcions" i, per tant, continuarà vigent el toc de queda a les 22 h la Nit de Nadal i la limitació a sis persones per als dinars de Nadal i Segona Festa. Per evitar que hi hagi persones que hagin de passar les festes soles, el Govern ha decidit que es puguin mesclar dues unitats de convivència. En el cas d'Eivissa, Formentera i Menorca sí que es permetran 10 assistents com a màxim per al dinar i el sopar de Nadal. El toc de queda en el cas de la nit del 24 s'ampliarà fins a les 1.30 h, tal com varen pactar les comunitats autònomes amb el govern espanyol. La presidenta ha defensat que va ser un acord "de màxims i la situació de Mallorca no permet arribar a aquests màxims".

Si la situació sanitària no millora a Mallorca, la Nit de Cap d'Any també haurà de ser amb les limitacions del nivell 4. De fet, la presidenta ja ha avançat que "en 15 dies és molt complicat" veure millores, però, en tot cas, serà dia 28 de desembre quan es tornarà a revisar la situació sanitària a cada illa i es valorarà si hi ha canvis de restriccions. La cap de l'Executiu ha insistit que "haver de celebrar les festes d'aquesta manera és molt dur, però la situació sanitària ens obliga a prendre mesures".

La nova normativa comporta mesures especialment restrictives per a bars i restaurants: hauran de tancar els espais interiors i limitar l'ocupació dels exteriors al 50%, amb un màxim de sis persones per taula. A més, els divendres, els dissabtes i les vigílies de festiu estaran obligats a tancar a les 18 h per evitar les festes d'horabaixa (els anomenats tardeos). Per contra, podran allargar l'horari de servei a domicili fins a les 00.00 h. En el cas de l'hostaleria, les noves normes entraran en vigor a partir d'aquests dijous perquè les empreses tinguin temps d'adaptar-s'hi.

Quant al tabac, es prohibeix fumar a la via pública o en espais a l’aire lliure d’ús públic quan no es pugui assegurar una distància mínima de dos metres amb altres persones, així com quan s’estigui en moviment. També es prohibeix el consum de tabac a les terrasses d’establiments d’ús públic o espais similars.

També es redueix l'aforament a les grans superfícies: podran ocupar un 30% de la seva capacitat amb un màxim de persones que depèn de la grandària de l'espai. La intenció és que hi hagi una persona per a cada 10 metres quadrats, de manera que s'evitin les aglomeracions que sovint s'hi formen poc abans de Nadal. A més, hauran d'instal·lar un aparell que informi de l'aforament en tot moment. En aquest punt, Armengol ha aprofitat per convidar la ciutadania "a comprar al comerç local d'aquestes illes".

Les fires de Nadal podran continuar amb la seva activitat, amb un 50% de l'aforament. També continuaran obertes les atraccions de fira, els locals d'oci infantil i els teatres i auditoris, amb la meitat de la seva capacitat. En cas que hi hagi espectacles o esdeveniments esportius a l'aire lliure, el màxim serà de 400 persones. En l'àmbit esportiu, en el cas d’instal·lacions cobertes, com pavellons, la reducció de l’aforament serà del 25% amb un màxim de 200 persones com a públic. A més, s'han suspès les competicions esportives federades d’equips i de contacte mallorquins a la categoria autonòmica fins al 28 de desembre.

Suport de les patronals i sindicats

A la roda de premsa en què s'ha anunciat el canvi de nivell, els representants de la CAEB, PIMEB i els sindicats UGT i CCOO han mostrat el seu suport a les mesures. La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha defensat que són "necessàries perquè en aquests moments el més important és la salut per després poder reactivar l'economia i l'ocupació". Al mateix temps, Planas ha demanat als ajuntaments i la resta de l'administració més ajuts per als empresaris i que davalli la pressió fiscal.

Per la seva banda, el president de PIMEB, Jordi Mora, ha valorat que "més d'un 50% dels bars i restaurants que estan oberts hauran de tancar a partir d'aquest dimarts", però ha assegurat que són mesures "absolutament necessàries". El secretari general d'UGT, Alejandro Texías, ha destacat la duresa de les mesures i la importància que estiguin vigents els ERTO "per poder pal·liar aquesta situació". Per últim, el secretari general de CCOO, José Luis García, ha dit que "si volem reactivar com abans, les decisions havien de tenir aquest nivell de duresa".

Cal recordar que els casos actius de coronavirus no aturen de pujar des de fa 15 dies i, segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, les Balears ja tenen 5.288 persones amb infecció en actiu, el nombre més alt des de l'inici de la pandèmia. A Mallorca la situació és especialment preocupant perquè en tan sols 10 dies s'ha passat d'una incidència acumulada a 14 dies de menys de 200 casos per 100.000 habitants a 336 casos, amb dades de fins a diumenge. La incidència a set dies tampoc no és optimista: és de 196 casos, el que significa que la setmana que ve els contagis continuaran a l'alça "i ens podem posar ja per sobre dels 400", ha advertit Armengol.

A més, el Servei d'Epidemiologia del Govern balear ha observat que la velocitat amb què creix la incidència s'ha accelerat en els darrers dies i ha passat d'un increment intersetmanal d'un 10% la setmana passada a un 16%, aquesta. L'expansió del virus ja s'està notant de forma clara en la pressió assistencial: en la darrera setmana han pujat un 37% el nombre d'ingressos a cures intensives (de 34 a 43 llits). A les residències de gent gran, el nombre d'usuaris afectats s'ha vist duplicat. Per Nadal, els residents que vulguin anar a casa, podran fer-ho amb una alta temporal, i fent-se una PCR tant en sortir com per entrar de nou al centre.

La situació epidemiològica no només empitjora a Mallorca, sinó que també ho fa a Menorca. De fet, Armengol ja va informar dissabte després d'una reunió amb la presidenta del Consell Insular, Susana Mora, que l'illa passaria del nivell 2 al 3. Al contrari passa a Eivissa. Davant la millora de la pandèmia, la Pitiüsa major passarà de la fase 3 a la 2, segons varen informar el mateix dia la consellera de Presidència, Pilar Costa.

stats