MÉS proposa fixar preus màxims de lloguer a determinades zones de Palma, com el centre i Santa Catalina

El grup presenta una proposició no de llei que demana la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans per millorar l'accés a l'habitatge

El grup parlamentari MÉS per Mallorca ha presentat una proposició no de llei  en la qual  es demana la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans ( LAU ) per tal de facilitar l'accés a l'habitatge i permetre la possibilitat de fixar  uns preus  màxims a determinades zones de les Illes, sobretot de Palma, sobre els quals es prohibiria el lloguer. La proposta l'ha explicada aquest divendres el batle de Palma, Antoni Noguera, juntament amb els seus companys de partit, Josep Ferrà i Joana Aina Campomar.

La proposta dels nacionalistes és que  la  LAU   ampliï  el termini de lloguer mínim de tres a cinc anys per tal d'evitar l' excessiva  mobilitat dels llogaters, que de vegades  veuen que al cap de tres anys els propietaris apliquen importants pujades de preu. L' altra mesura  seria la modificació de la regulació de preus que permet la normativa actual  per tal que  es fixin a determinades zones uns preus de lloguer de referència que no es puguin superar en un determinat tant per cent.

Segons el batle, hi ha zones, com el  barri antic  de Palma i Santa Catalina, on els preus de lloguers són inassumibles pels ciutadans de les Illes. En cas  que  algun propietari  intentàs  llogar el seu habitatge per un preu superior al marcat per la normativa que MÉS vol implantar, se li prohibiria, tal com ha reconegut  el mateix Noguera , que ha explicat que Barcelona i altres ciutats europees estan posant en marxa aquest tipus de preus de referència.

Els representants   de MÉS han indicat que l'actual model és injust i que l'accés a l'habitatge és una prioritat. "No hi ha pitjor cosa per un batle que veure que la gent no poc viure a la seva ciutat", ha comentat Noguera, qui ha afegit que l'Ajuntament ha posat  mesures  com l'Oficina de desnonament, que ha  ajudat  1.200 persones, o la cessió de solars perquè s'hi construeixi habitatge social.

Noguera ha indicat que el preu del lloguer ha pujat a Palma quasi un 40% en els darrers anys i que en alguns casos els ciutadans han de fer front a tarifes abusives per llogar un pis. El preu de referència s'establiria segons un estudi previ de cada zona.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF