MÉS-Esquerra no va moure un dit per comprar Cala Varques

Part de l’oposició diu que no vol alimentar l’especulació

Des del Govern es remarca que la mateixa presidenta de l’Executiu, Francina Armengol, s’havia implicat a donar suport a la compra de cala Varques, després de l’adquisició d’un altre espai natural emblemàtic, com és la finca dels Canons, a Artà. “Si no s’ha aprovat la proposta de l’Ajuntament, ha estat per manca de suport del grup municipal de MÉS-Esquerra, que no ha mogut un dit per aquesta iniciativa”, asseguren les fonts consultades per l’ARA Balears.

Es vulgui o no, plana l’ombra d’un càstig de la coalició ecosobiranista, que forma part del Govern autonòmic, a l’actual pacte de govern de Manacor, que el novembre de 2015 expulsà, a través d’una moció de censura, el pacte d’esquerres que comandà durant els primers 144 dies d’aquest mandat municipal, els partits del qual ara són a l’oposició.

Preu sense justificar

Miquel Oliver, portaveu de MÉS-Esquerra, el grup majoritari, a l’oposició, apunta que la proposta de compra de cala Varques ha quedat fora del repartiment del fons de l’ecotaxa “perquè no inclou la taxació ni justifica la valoració del preu que presentà l’equip de govern”. Oliver creu que “la compra donava sentit a un intent especulatiu” i retreu que dins l’estudi de viabilitat econòmica “no hi hagi el cost del manteniment” de l’espai que es proposava adquirir, “potser a un preu de canari jove”. “No es pot acontentar qui en el seu moment va fer tot el possible per urbanitzar”, declara Miquel Oliver.

Núria Hinojosa (PSOE) opina que “vincular sempre la protecció d’un espai a comprar-lo per part de les administracions pot ser un error”. No obstant això, la portaveu del grup socialista és favorable a l’adquisició per posar fi al rosari de conflictes que genera cada estiu l’indret més emblemàtic de la costa manacorina. “Havent rebutjat la compra de cala Varques, hem perdut una oportunitat molt bona per regular un dels pocs paradisos que ens queden”, explica Hinojosa.

Carles Grimalt (Volem) retreu que l’equip de govern no consultàs amb els grups de l’oposició els projectes a presentar, “perquè Volem, si no germans, té cosins dins el Govern”. En la línia de MÉS-Esquerra, assenyala que amb la compra “els propietaris haurien fet el negoci que volien”.

Per Grimalt, l’adquisició de finques de l’entorn de cala Varques s’ha d’emmarcar en un projecte de parc natural, tot i que reconeix que no s’expliquen gaire bé els criteris que segueix la Conselleria de Turisme a l’hora d’acceptar o no un projecte a finançar amb l’ecotaxa. Volem troba més urgent “el projecte d’una desnitrificadora que no la compra de cala Varques”.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF