Matas reconeix el finançament irregular del PP i evita més anys de presó amb una multa de 18.000 euros

Rodríguez no arriba a cap pacte i serà jutjat pel cas Over després que el tribunal no ha escoltat la seva petició d'anul·lació del judici

L'expresident del Govern, Jaume  Matas , ha arribat un acord amb la fiscalia en el que reconeix els delictes de frau, prevaricació i malversació a canvi de no incrementar la pena de presó que, de moment, compleix per altres condemnes. L'exconseller d'Interior i exdelegat del govern, José María Rodríguez, no ha arribat a cap pacte i serà jutjat després que el tribunal no ha acceptat les qüestions prèvies del seu advocat, que demanava l'anul·lació del judici. El fiscal sol·licita cinc anys i nou mesos de presó per a l'exsenador Rodríguez.

A aquest acord han arribat Matas i altres dos dels acusats en el cas  Over , que jutja el finançament de campanyes electorals del Partit Popular a través de doblers públics. Daniel  Mercado , propietari d' Over   Marketing , i l'exdirectora general de Tecnologia,  Encarnación   Padilla , que és cunyada de Jaume  Matas , han arribat també a un acord.

A canvi d'evitar les penes de presó, els acusats han acceptat el pagament de les quantitats sol·licitades per responsabilitat civil, al voltant de 9.500 euros per persona. A més, l'expresident fa front a una multa de 18.000 euros. A canvi, no  se'l  condemnaria  als més de 6 anys que es demana a l'escrit d'acusació.

Els dos mecanismes de finançament il·legal descrits a l'escrit d'acusació són:

Primer mecanisme. Abonament directe de serveis de creativitat i promoció de missatges electorals en diners "negre", en mà i a la seu del partit, sense comptabilitzar al corresponent compte electoral l'ingrés d'aquestes partides opaques ni la sortida, sense que, per tant, comunicassin aquestes operacions als òrgans de fiscalització abans citats.

Segon mecanisme. Abonament per part d'entitats mercantils privades, amb les quals prèviament s'havien concertat representants del Partit Popular, de factures amb conceptes simulats que ocultaven serveis de creativitat i promoció de missatges electorals.

Jaume  Matas  i l'exconseller d'Interior i exdelegat del govern, José María Rodríguez, ja seuen des d'aquest dilluns matí a la banqueta d'acusats pel cas  Over . Els dos polítics han arribat al voltant de les nou i mitja del matí, acompanyats dels seus advocats.

Amb ells, també han comparegut com a acusats el propietari de l'empresa de publicitat  Over   Marketing , Daniel  Mercado , l'exsecretària general de la Conselleria d'Interior amb Rodríguez,  María   Luisa  de  Miguel , l'excap de premsa del departament autonòmic de Salut,  Marisa  Duran, i l'exdirectora general de Tecnologia,  Encarnación   Padilla , que és cunyada de Jaume  Matas .

Matas  ha acudit a l'Audiència des de la presó de Palma, on ha estat traslladat des de la d'Aranjuez, on compleix una condemna de 3 anys i 8 mesos de presó pel cas  Nóos . És la segona pena de presó que suma i la cinquena condemna ferma per corrupció.

Pel que fa a Rodríguez, no ha arribat a cap acord i s'enfronta a una pena de cinc anys i nou mesos de presó. La defensa  de l'exsenador  ha demanat, en les qüestions prèvies, la nul·litat del cas, argumentant la  condició d'aforat i al·legant indefensió de l'acusat. El tribunal ha refusat de manera contundent els arguments de Rodríguez, tot indicant que hi havia indicis de mala  fe processal.

Aquesta setmana continuarà el judici  al voltant de  les tres  subpeces  del cas  Over , obertes dins la macrocausa Palma Arena. Demà està prevista la declaració de Daniel  Mercado , dimecres la de Jaume  Matas  i divendres la de José María Rodríguez.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF