AGRESSIONS SEXUALS
Societat 29/06/2018

Entrenar la mirada per evitar agressions

L’IREFREA du a terme un programa de prevenció i formació per als treballadors de l’oci nocturn

Aina Riera Serra
3 min
Joves de festa a la zona de Punta Balena, a Magaluf.

PalmaEl món del oci nocturn ha evolucionat molt en els darrers 50 anys. També ho han fet els hàbits: s’han diversificat els espais, l’alcohol té més presència i es comença a sortir abans.

El turisme no fa més que accentuar aquest fenomen, que comporta altres efectes negatius com ara l’increment de les agressions sexuals. La desinhibició que provoca el consum d’alcohol i de drogues augmenta el risc i els components que faciliten la violència.

Aquesta setmana, l’Agència de Turisme, amb la col·laboració de l’IB-Dona, ha organitzat una jornada formativa per prevenir les agressions sexuals en el sector turístic. La xerrada va anar a càrrec de Mariàngels Duch, investigadora de l’Institut Europeu d’Estudis en Prevenció (IREFREA). L’objectiu de la jornada era sensibilitzar i formar els treballadors de l’oci nocturn i el turisme per evitar i prevenir possibles assetjaments. Aquesta acció s’emmarca també en el Pla de mesures contra les violències masclistes 2012-2020 del Govern de les Illes.

“La formació es basa a entrenar la mirada dels treballadors de la indústria de l’oci”, explicà Mariàngels Duch. “Si un local està ben gestionat i té personal ben format pot ser un lloc completament segur, perquè es podran prevenir situacions problemàtiques i donar-hi respostes ”.

Aquesta jornada és només una acció puntual d’un projecte de més gran abast que impulsa l’IREFREA, en col·laboració, també, amb la Confederació d’Associacions Empresarials de les Illes Balears (CAEB), l’Associació Balear d’Oci Nocturn i Entreteniment (ABONE) i la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca.

Des del passat abril fins al mes de juny, l’IREFREA ha ofert formació especialitzada a uns 80 treballadors de la indústria de l’oci, és a dir, de bars, discoteques i hotels. “La nostra aposta és treballar juntament amb la indústria local i, entre tots, crear cultura”, explicà Duch.

L’índex més alt

Segons Mariàngels Duch, la resposta per part dels empresaris de l’oci nocturn i els hotelers ha estat més que positiva i ha provocat molt d’interès, cosa que demostra que hi ha un problema.

I és que segons un estudi impulsat des d’IREFREA en el col·lectiu de joves entre 18 i 28 anys, Mallorca registra un 4% més d’assetjaments sexuals que la mitjana de les altres destinacions turístiques de la conca mediterrània.

Aquest institut ha dut a terme diversos estudis d’investigació per analitzar els comportaments i els components de violència. El 2008 va realitzar una enquesta a 5.600 joves, als aeroports, just quan tornaven de les seves vacances. Els preguntaven sobre la seva experiència i les possibles situacions de violència que havien viscut. L’enquesta es va fer a cinc aeroports de cinc destinacions turístiques de la Mediterrània: a l’Algarve (Portugal), a l’aeroport de Marco Polo (Venècia) i als aeroports de Creta, Atenes i Mallorca.

Les preguntes tenien com a objectiu aconseguir informació i dades per analitzar les diferents experiències i els possibles casos d’assetjament sexual. Segons l’estudi, si la mitjana d’agressions d’aquestes destinacions se situa en un 8,6%, a Mallorca la xifra s’eleva al 15,4%. També aquí es registra un major índex de sexe sense consentiment: la mitjana de les destinacions és d’un 1,5% i a Mallorca, d’un 2,2%.

Entre els possibles motius que poden explicar aquesta diferència hi ha el fet que l’illa disposa d’una oferta d’oci nocturn més elevada i de zones turístiques on aquest tipus d’oci es concentra.

Les situacions d’assetjament sexual i de sexe no consentit les viuen tant el col·lectiu heterosexual com l’homosexual, destacà Mariàngels.

Festes i verbenes

Formar el personal dels locals i discoteques és relativament accessible. El problema és que actualment l’oci es diversifica.

Segons Duch, hi ha espais en què és més difícil solucionar aquesta qüestió, com les festes populars i les berbenes dels pobles. “Els ajuntaments s’han convertit en els grans promotors de les festes al carrer, on hi ha molta presència d’alcohol. I les berbenes sovint semblen macrobotellada ”, va advertir. El que passa al carrer és més difícil de controlar. A les darreres festes de Sant Joan, a Ciutadella, hi va haver dues denúncies per agressions. Casos més llunyans i coneguts per tothom poden augmentar la sensibilitat social i, així, aconseguir que la xifra comenci a minvar .

stats