Societat 26/08/2020

Classes presencials fins a 2n d'ESO i mascareta a partir de 6 anys: Així serà l'inici de curs

La Conselleria d'Educació ha planejat una tornada a l'escola escalonada, de manera que no coincideixin més de 150 alumnes en un mateix dia

Elena Navarro
5 min
Educació prioritzarà l'escola presencial pels nins i nines d'Infantil i Primària

PalmaL'inici del curs escolar a les Balears començarà el 10 de setembre i, finalment, ho farà en l'escenari B; és a dir, les classes seran presencials a Infantil, Primària i 1r d'ESO, i amb l'opció de semipresencialitat –en dies alterns– a partir de 2n de l'ESO per a aquells centres on no es puguin garantir els 1,5 metres de distància entre alumnes. Així ho ha informat aquest dimecres el conseller d'Educació, Martí March, en roda de premsa, acompanyat del director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante; i la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font.

March ha explicat també que la mascareta serà obligatòria a partir de sis anys, encara que es pugui garantir la distància i s'estigui dins un grup de convivència. En el cas que els infants vagin en transport escolar, hauran de dur la mascareta a partir de 3 anys. Quant a les ràtios, s'haurà de procurar que sigui entorn dels 20 alumnes per grup, sempre que hi hagi prou espais dins els centres educatius.

Per tal d'evitar aglomeracions als centres, la Conselleria preveu una entrada a l'escola de manera escalonada, de manera que no vagin més de 150 alumnes en un mateix dia al centre. En concret, les escoles que tenen fins a 750 alumnes matriculats farien una tornada distribuïda en cinc dies; i els que en tenen més de 700 la farien en un màxim de 10 dies. Pel que fa a les etapes d'Infantil i Primària, els primers que començarien serien els infants d'entre 3 i 6 anys.

La Conselleria, seguint les indicacions de Salut, ha pres la desició de descartar l'escenari A –que preveia una presencialitat per a tots els cursos amb les mesures de seguretat– pel fort augment dels contagis de coronavirus a les Illes Balears. March ha assegurat que el pla B comporta "controlar més els riscos que hi pugui haver". Per acabar, l'escenari C comportaria el confinament, sigui per aules, escoles o zones concretes.

Protocol covid-19

En el cas que un alumne tingui una temperatura més alta de 37,5º o presenti símptomes dins el centre, l'adult que està amb ell l'haurà d'acompanyar a l'aula d'aïllament, que ja està prevista en els plans de contingència dels centres. La família es posarà en contacte amb l'equip sanitari de l'alumne, que en farà la valoració clínica i decidirà si se li ha de fer una PCR. Els companys d'aula i docents que siguin contacte estret del possible cas podran quedar al centre educatiu fins al final de la jornada, sempre procurant que no es relacionin amb altres alumnes o altres persones del centre.

L'endemà, l'alumnat que sigui contacte estret podrà acudir amb normalitat a classe, però evitarà qualsevol contacte social, com ara extraescolars, visites, compres, parcs infantils, etc. En el cas que l'alumne que presenta símptomes tingui germans convivents, aquests no poden acudir al seu centre educatiu fins a tenir el resultat negatiu de la prova del cas sospitós.

Si l'alumne finalment dona negatiu, es podrà reincorporar quan estigui resolt el seu problema de salut. En general, podran tornar al centre un cop faci 24 hores que no tenen febre. Si, al contrari, el test dona positiu, l'estudiant haurà d'estar en aïllament domiciliari un mínim de 10 dies des de l'inici dels símptomes. En tot cas, sempre serà l'equip sanitari qui determini que pugui acabar la quarantena. El centre haurà d'adaptar el currículum perquè pugui fer classe des de casa, sempre que el seu estat de salut li ho permeti.

Segons ha informat Maria Antònia Font, un equip específic dedicat a educació dins la central de coordinació de covid-19 –CC-eduCOVID– s'encarregarà de fer l'estudi de contactes estrets. Serà l'equip directiu del centre afectat qui avisarà les famílies dels alumnes que són contactes estrets per comunicar-los la data, el lloc i l'hora per fer les PCR. Aquests contactes estrets hauran de guardar una quarantena de 14 dies, tant si donen positiu com negatiu.

La directora general de Salut Pública ha explicat que es considerarà que hi ha un brot en un centre a partir de les tres persones contagiades. En aquest cas, les autoritats sanitàries faran una avaluació del risc i informaran el centre de les mesures que han de perdre. Segons els resultats d'aquest informe, es podrà intensificar les mesures de protecció i el control sanitari, confinar un grup o tancar el centre. Farem tot el possible perquè no arribem" a aquesta darrera opció, ha assegurat Font, qui ha indicat que també s'estudiarà la situació epidemiològica de la barriada on hi ha l'escola, i no descarta que s'hagin de confinar zones concretes.

"Serem molt estrictes amb els grups de convivència estable perquè són clau per tallar la transmissió, i així ho hem vist a les escoletes i escoles d'estiu", ha advertit la directora general. Preguntada per aquells estudiants que facin esport en grup, Font ha explicat que cada club ha fet també el seu pla de contingència, on s'especifica un grup de convivència, i en aquest cas l'alumne tindria dos grups de convivència.

Menjador i conciliació

L'escola matinera, les extraescolars i el servei de menjador es podran mantenir sempre que no es trenquin els grups de convivència estables i sempre que es respecti el metre i mig de distància. De manera excepcional, es podrà traslladar el servei de menjador a l'aula del grup de convivència estable. Demanat per la possible inviabilitat d'aquests serveis per la davallada d'alumnes que suposa mantenir els grups de convivència, March ha respost que "ha de prevaler la salut". "Hem ajudat els menjadors i transports a mantenir-se aquest temps, i no deim que no a parlar, però primer hem de començar el curs per poder abordar altres problemes", ha afegit.

Quant al suport a la conciliació familiar en el cas que hi hagi alumnes que hagin de quedar a casa, sigui per les classes semipresencials o per un confinament, el conseller ha reiterat que aquesta no és una qüestió que només ha de recaure en educació, i ha informat que han fet una proposta al Ministeri perquè hi hagi permisos retribuïts de covid-19. En aquest sentit, aquest mateix dimecres la ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha avançat que el govern espanyol "treballa en diverses possibilitats, com ara una baixa laboral o un permís retribuït", per als adults que hagin de quedar a casa en cas que un menor hagi de fer quarantena. En una entrevista a la Cadena SER, Celaá ha explicat que són fórmules que "encara s'han de tancar" però que "ja s'estan negociant".

Més espais i docents

Dilluns que ve, la Conselleria ha convocat una mesa sectorial per abordar amb la comunitat educativa les condicions laborals que comportarà l'escenari B. Cal recordar que tant sindicats com equips directius han expressat de manera reiterada que no disposen de suficients docents ni espais per poder complir amb la màxima seguretat sanitària. En aquest sentit, Antoni Morante ha recordat que s'han contractat 458 professors més per a aquest curs, i que estan analitzant les peticions dels centres que en requereixen més. "Una dotzena de centres n'han demanat més, però ho acabarem de tancar aquesta setmana", ha dit el director general.

Amb tot, Morante ha avançat que no es plantegen contractar més docents ara per ara i que en tenen una cinquantena de reservats per si es necessita fer substitucions en casos de contagis. Per part seva, el conseller ha avançat que les substitucions s'agilitaran i es faran efectives en 24 hores. Pel que fa a la manca d'espais, Morante ha admès que hi ha centres amb problemes d'espai i que estan gestionant opcions per ampliar-los, sigui en espais municipals o fins i tot espais privats com els parcs de jocs infantils, que s'han posat a disposició de la Conselleria per si en necessiten. La darrera opció, ha dit Morante, són les aules modulars. Enguany tenen previst posar-ne una trenta.

stats