Aquest dilluns reobren les escoles, “però no serà un dia normal”

El director del Guillem Galmés agraeix la solidaritat de centres de tot Mallorca

Tot i la magnitud del desastre les tres escoles de la localitat de Sant Llorenç no s’han vist afectades per les inundacions i avui podran reobrir les seves portes, tot i que el director del CEIP Guillem Galmés ja adverteix “que no serà un dia normal per al nostre centre”.

Pep Lluís Soler explica que a l’escola, dels 31 professors que hi treballen pràcticament la meitat viu a Sant Llorenç i 5 o 6 s’han vist molt afectats per les inundacions, ja que resideixen a la zona on la torrentada ha causat més impacte.

Els centres educatius de la zona varen estar tancats dimecres i dijous després de les inundacions, però han estat en contacte amb la Conselleria d’Educació per garantir que la recuperació de l’activitat es produeix amb normalitat després d’aquests dies sense escola.

“Hem decidit obrir perquè el centre no està afectat, però està clar que no podem garantir que hi hagi una normalitat absoluta. És probable que hi faltin mestres i no sabem si arribaran els substituts amb mota rapidesa. També s’ha d’aplicar una sèrie de protocols en casos de situacions com aquesta i no sabem com es farà tot”, comenta Soler. La Conselleria d’Educació ha anunciat que els centres docents públics de Sant Llorenç del Cardassar (CEIP Mestre Guillem Galmés, CEIP Sant Miquel i CEIP Punta de n’Amer) i de s’Illot (CEIP Talaiot) obriran dilluns. “Tot i que els centres no tenen danys importants i poden fer classe amb normalitat, adaptaran la seva activitat tenint en compte que una part de l’alumnat o del professorat no podrà assistir al centre”, explica la Conselleria.

Pla de suport

A causa de les circumstàncies viscudes per part de l’alumnat i el professorat de les zones afectades per la torrentada, l’Institut per a la Convivència i l’Èxit (Convivèxit) ha previst un pla d’actuació de suport psicològic i emocional. Seguint les pautes d’aquest pla, personal de Convivèxit i del Servei d’Emergències del Govern acudirà a aquests centres de Sant Llorenç, així com a l’IES d’Artà i a l’IES de Portocristo.

Aquests centres reuneixen la major part de l’alumnat de les zones afectades per la torrentada i han fet arribar a la Conselleria d’Educació la necessitat de comptar amb suport psicològic i emocional.

“Suposam que en primer lloc ens donaran unes pautes a tot el professorat per afrontar aquesta situació i saber com tractar els infants de la forma més correcta possible”, explica el director del centre Mestre Guillem Galmés.

Allau de solidaritat

Soler ha aprofitat per agrair a altres centres de totes les Illes Balears les mostres de solidaritat que les escoles del municipi estan rebent. “La veritat és que ens han arribat ofertes de municipis de tot Mallorca oferint tota classe de coses, com material, llibres de text i motxilles. Hem hagut de dir que de moment no enviïn res fins que tinguem informació del que finalment necessitarem”, destaca Soler.

En aquests moments, el personal de serveis socials que atén la població està fent recompte de les necessitats existents. En el cas dels estudiants és probable que hi hagi un nombre important de nins i nines de les zones més afectades que hagin perdut tot el seu material escolar, inclosos els llibres de text i altres tipus de material d’estudi.

“Fins demà [per avui, dilluns] no sabrem l’estat del nostre alumnat i dels professors, per això obrirem, però no serà un dia d’escola normal”, insisteix.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF