Un centenar de persones exigeix un port segur per als vaixells de salvament davant Delegació de govern

La plataforma Les Balears Acollim lamenta la passivitat de l'executiu espanyol en funcions i de la Unió Europea

Gairebé un centenar de persones han exigit aquest dimarts davant la Delegació del govern a Palma un port segur per als vaixells de salvament i els immigrants rescatats a la Mediterrània. La protesta ha estat convocada per la plataforma Les Balears Acollim, que agrupa més de 20 ONG, sindicats i associacions, sota el lema 'Exigim port segur per als vaixells de salvament'.

"Hi ha una situació lamentable a bord de l'Open Arms i de l'Ocean Viking, sense cap resposta del Govern espanyol ni de la Unió Europea", ha criticat Carlos Martín, portaveu de les Balears Acollim. "La situació és desesperada, amb risc per a les persones que estan a bord, i exigim una resposta immediata", ha afegit.

Per la seva part la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas, ha indicat que "s'estan mirant línies de subvenció per acollir gent, si el Govern espanyol permet que el vaixell arribi a Palma". 

D'altra banda, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha assegurat que "no es pot mantenir el silenci" davant "l'incompliment de les lleis internacionals". "La postura del Govern balear és de col·laboració, però els responsables de l'Open Arms ja han assegurat que és molt complicat venir a Espanya", ha explicat. "El Govern espanyol en funcions ha de liderar el canvi en la política europea per complir les lleis internacionals i els drets humans", ha continuat Santiago. La consellera ha assegurat que el problema és a escala "europea" i no només dels països mediterranis. "Europa està tancant fronteres, i la gent cerca altres vies. Per això les Balears han rebut tantes pasteres", ha afegit Santiago.

El advocats balears reclamen solidaritat per als immigrants de l''Open Arms'

La Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB) ha fet una crida al govern espanyol en funcions perquè insti amb urgència la Comissió Europea a activar "mecanismes temporals de solidaritat" que permetin el desembarcament segur del vaixell 'Open Arms'.

Els advocats illencs han recordat mitjançant un comunicat que l'assistència a les persones que es troben en perill a la mar és un principi bàsic del dret marítim i demanen atenció per als més de 150 immigrants que es troben a l'embarcació de l'ONG catalana.

La Comissió de Drets Humans de l'ICAIB ha qualificat la situació a bord del vaixell de "terrible" i ha reiterat la seva reclamació al govern espanyol en funcions que sol·liciti a la Comissió Europea que les 150 persones rescatades a la mar puguin desembarcar a port segur. També reclama la recepció, el registre i la reubicació d'aquestes persones en els països de la Unió Europa, inclòs Espanya.

Els lletrats que formen la comissió han reiterat que un dels principis bàsics del dret marítim és assistir les persones en perill, i que això implica la responsabilitat de dur els rescatats cap a un lloc segur, com també recull la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

També han recordat que, com han denunciat organitzacions internacionals com Amnistia Internacional i Humans Right Watch, Líbia és "un estat fallit" i els refugiats recollits per la guàrdia costanera líbia són tractats de manera degradant i inhumana, torturats i, en alguns casos, venuts com a esclaus.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF