Societat 15/08/2020

Alemanya declara les Balears zona de risc

Itàlia i Grècia també se sumen als països que imposen limitacions als viatgers procedents d’Espanya

Alba Tarragó/ Ara
4 min
L'eeroport de Palma en temps de covid-19.

PalmaAlemanya recomana, des de divendres, no viatjar enlloc d’Espanya tret de les Canàries, després de l’increment del nombre de casos de coronavirus a l’Estat. Els ministeris de Sanitat i Afers Exteriors alemanys han acordat classificar Espanya com a regió de risc, basant-se en els criteris de l’Institut Robert Koch (RKI). Segons les xifres oficials, els darrers dies s’han registrat 66,81 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants.

Des de dissabte passat és obligatori que totes les persones que arribin a Alemanya procedents de les denominades zones de risc –130 a tot el món, segons el govern alemany– es facin un test de covid-19 o presentar un justificant per demostrar que han donat negatiu en una prova d’aquest tipus en les darreres 48 hores. El viatger ha de fer una quarantena fins a tenir els resultats. En cas de donar negatiu, s’aconsella fer-se una segona prova en els quatre o cinc dies posteriors per confirmar el primer resultat. Fins ara estaven dins d’aquesta classificació cinc comunitats espanyoles –Catalunya, l’Aragó i Navarra, que s’hi varen incloure a finals de juliol–, i Madrid i el País Basc des del 10 d’agost.

Davant la restricció, els touroperadors alemanys han anunciat que estan preparats per evacuar els turistes de Mallorca. Per la seva banda, el Govern balear ja ha informat, per mitjà d’un comunicat, que pretén crear un corredor segur amb Alemanya per mantenir l’activitat turística. L’Executiu afirma que continuarà treballant amb tots els mercats emissors per reforçar els mecanismes de seguretat i garantir un sistema de control de la pandèmia per als visitants i per als residents a les Balears.

La reacció de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, en canvi, ha estat més pessimista. L’entitat ha valorat la decisió del govern alemany com una “molt mala notícia” per al sector i ha afirmat que a partir d’aquest cap de setmana esperen una allau de cancel·lacions de reserves de turistes germànics. La FEHM ha defensat que, des de l’inici del pla pilot i l’arribada dels primers turistes, el sector hoteler ha posat en marxa moltes mesures per garantir “la seguretat de tots els turistes, treballadors i residents”, i que “així ho han demostrat les xifres de positius en viatgers que han arribat a l’Arxipèlag”.

Aquesta mesura suposa un nou cop al turisme de les Balears, que té com a principal font d’ingressos els viatgers procedents d’Alemanya. Aquests, segons dades del Govern balear, varen representar el 28,1% del total de turistes arribats a l’Arxipèlag durant el 2018, fet que els converteix en la principal nacionalitat emissora, seguida del Regne Unit. Durant el 2019, varen gastar a les Illes 4.767 milions d’euros, dada que va suposar el 29,1% del total de la despesa.

La notícia arriba dues setmanes després que el Regne Unit imposàs una quarantena obligatòria de 14 dies a totes les persones que viatgin a Espanya. El mercat turístic britànic és el segon més important a les Illes, amb 3,7 milions de visitants arribats l’any passat, segons dades de l’Institut Balear d’Estadística (Ibestat). Es calcula que, tot i el coronavirus, entre un milió i 1,5 milions de turistes britànics ja són o tenien previst passar les vacances a Espanya. La xifra, però, no arriba ni al 10% dels 18 milions de nacionals del Regne Unit que s’hi desplacen anualment.

Una setmana negra per a l’Estat

Itàlia i Grècia s’han sumat aquesta setmana als països que imposen mesures de control sanitari als viatgers que arribin des d’Espanya. D’aquesta manera, més de 160 països de tot el món ja recomanen o exigeixen a les persones procedents de l’estat espanyol realitzar una prova per detectar si s’està contagiat o sotmetre’s a quarantena. El Ministeri de Sanitat d’Itàlia ha demanat que es realitzin proves de coronavirus als qui procedeixin d’Espanya, Grècia, Croàcia i Malta –juntament amb Colòmbia–, davant l’augment de brots originats per persones que han tornat al país després de passar les vacances en aquestes zones. Els tests, a banda de fer-se en cada una d’aquestes regions, es faran en aeroports, ports i estacions. I Grècia, que fins ara no imposava mesures als que tornassin d’Espanya, ha anunciat que a partir del 17 d’agost sol·licitarà als viatgers procedents de diversos indrets, inclòs l’estat espanyol, acreditar una prova amb resultat negatiu en les 72 hores prèvies a la sortida del vol.

Amb aquesta nova ordenança, tot Itàlia se suma a les mesures que ja havien pres algunes regions per compte propi, ja que l’Emília-Romanya (al nord) i la Pulla (al sud) havien anunciat dimecres nous controls per als residents o turistes procedents d’Espanya. Aquestes dues regions italianes argumentaren que estaven preocupades per un repunt de casos, amb 400 diagnòstics diaris, particularment importats per joves que tornen de les vacances. Totes dues han pres mesures, però amb matisos en les restriccions en funció de si es tracta de residents o turistes. Quant a Sicília, ha anunciat que a partir de divendres tots els sicilians que retornin a l’illa després d’haver estat a Espanya, Grècia i Malta hauran de registrar-se obligatòriament en una pàgina web i hauran de fer quarantena durant dues setmanes.

stats