pobresa
Societat 12/12/2022

El 56% dels illencs té més dificultats per arribar a final de mes que l'any passat

Un informe de Línea Directa revela que el 44% de la població balear ha patit l'encariment d'un 20% de les factures de llum i gas

ARA Balears
2 min
Cues en una parròquia de persones recollint bosses d’aliments. / MANOLO GARCÍA

PalmaUn 56% dels illencs afirma que té més dificultats per arribar a final de mes que l'any passat, segons un informe elaborat per Línea Directa. L'asseguradora atribueix la situació a la inflació, que aquest 2022 s'ha situat en màxims en comparació amb les dades dels 30 darrers anys. La principal conseqüència ha estat la pujada de preus de l'energia, que –alhora– ha provocat un encariment de la resta de béns i serveis, per la qual cosa ha encarit el cost de la vida.

Amb tot, les famílies de les Balears, i de la resta del territori espanyol, han perdut poder adquisitiu. Per conèixer en detall aquesta situació, la Divisió de Llar de Línea Directa ha elaborat l'informe Los hogares españoles ante la inflación en 2022: gasto y ahorro familiar en el actual escenario económico. Aquest estudi analitza les mesures d'estalvi de les llars espanyoles en tres blocs: energètic, financer i d'alimentació i oci. La principal conclusió és que prop de 21 milions de la població adulta a Espanya té més dificultats per arribar a final de mes aquest 2022 que el 2021.

En el cas de les Illes Balears, l'estudi determina que el 44% dels ciutadans han considerat que les factures de llum i de gas han augmentat més d'un 20% el 2022. En aquest sentit, el 45% dels ciutadans ha limitat el consum a allò més imprescindible i el 27% s'ha adaptat a franges horàries més econòmiques. A més, molts han hagut de recórrer als estalvis per arribar a final de mes.

Amb tot, la despesa nadalenca també es veurà reduïda. Aquesta tendència, a més, continuarà el pròxim 2023, perquè el 85% dels ciutadans de les Illes té intenció de retallar la despesa en oci, sobretot en restaurants, roba i viatges.

stats