Societat 12/06/2022

32 inversors de Mallorca aposten pel primer parc solar "socialitzat" de l'Estat

La instal·lació es troba a Santa Margalida i dues més de les mateixes característiques són a Palma i Sant Llorenç des Cardassar

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'unes plaques solars.

El primer parc solar "socialitzat" de l'Estat s'ha instal·lat a Santa Margalida. En total, 32 inversors mallorquins (un d'Eivissa i un altre de Menorca) han apostat per aquesta instal·lació, que es caracteritza perquè s'ha ofert la possibilitat de participar en almenys el 20% del projecte a persones físiques o jurídiques del municipi. Dues instal·lacions més d'aquests tipus es troben a Palma i Sant Llorenç des Cardassar.

En el cas del parc situat a Santa Margalida, el primer parc fotovoltaic obert a participació local de tot l’Estat i que rep el nom de Santa Eulàlia, ha rebut inversió per part de 34 usuaris per una quantitat de 66.580 euros. En aquest cas, Palma concentra la major part dels inversors (14), que hi han aportat una quantia de 31.480 euros, seguit dels sis inversors de Marratxí, amb 10.500 euros, i dos inversors de Campanet, que hi han aportat 6.000 euros.

Els parcs de Son Sunyer i Les Andreves, situats a Palma i Sant Llorenç des Cardassar, han rebut el suport de 61 inversors en total. D’aquests, 57 són de Mallorca, tres de Menorca i un d’Eivissa. La quantia obtinguda per la participació en aquests dos parcs arriba als 171.950 euros. La major part de la inversió s’ha fet des de Palma, amb 32 aportacions per valor de 100.590 euros, seguit de Santa Margalida, amb tres aportacions per 9.000 euros, i Marratxí, amb quatre per valor de 7.500 euros.

L’empresa encarregada de posar en marxa aquests parcs serà Enerparc, una empresa que fa diversos anys que col·labora amb el desenvolupador de projectes G-Ener Solucions Energètiques, que al llarg del 2021 ha posat en funcionament deu parcs fotovoltaics i ha sumat en total més de 30 MWp de potència a Mallorca. Aquesta socialització s’ha duit a terme gràcies a un acord amb Fundeen, una plataforma FinTech que permet als ciutadans interessats invertir en projectes mediambientalment sostenibles i rebre beneficis de les seves inversions.

Per altra banda, l’Institut Balear de l’Energia ha tret a licitació cinc projectes d'autoconsum compartit situats a Alaró, Selva i Sineu, i que generaran 330 kW d’energia. Es calcula que podran abastir fins a 264 llars i 34 empreses.

stats