Societat 27/10/2021

29 d’octubre, Dia del record de les víctimes desaparegudes pel franquisme a les Balears

Més d’un centenar de famílies rebran el certificat de víctimes de la dictadura durant l'acte

ARA Balears
1 min
Imatge aèria de les fosses excavades al cementiri de Porreres

PalmaEl 29 d'Octubre serà la data assenyalada pel Govern balear per retre homenatge a les víctimes desaparegudes pel franquisme a les Illes Balears. Així, segons ha informat en un comunicat la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, aquest divendres l'Executiu farà a Palma el primer acte d'homenatge institucional en el Palau de Congressos a les 19 h.

L’acte central del 29 d’octubre, Dia del record, serà l’homenatge a més d’un centenar de famílies de víctimes de les Illes Balears, a qui es lliurarà el certificat de víctimes del franquisme. Aquest document ja s'ha començat a lliurar aquesta legislatura per reconèixer "la greu injustícia que patiren aquestes víctimes i les seves famílies".

A més, des de les 15 h (abans de l'acte central), el Palau de Congressos obrirà les portes perquè es puguin visitar tres exposicions, una de les quals, Sense oblit, s’ha creat arran de les fotografies cedides pels familiars per a aquest acte. També es podran visitar Memòries, de l’autora Marina Cànoves, i Les petites coses, de l’Institut d’Antropologia de les Illes Balears (IAI), Mapas de Memoria (CEIMEDH-UNED), Associació de Memòria de Mallorca i la UIB.

La intenció de la Direcció General de Memòria Democràtica és que aquestes mostres es puguin moure per altres indrets, ja siguin centres culturals, exposicions o els instituts de Secundària de les Illes Balears.

La Llei 2/2018

La Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears inclou el dret a la reparació i al reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, i declara el 29 d’octubre com a data simbòlica de record i reivindicació dels valors democràtics i la lluita per la llibertat.


stats