Polèmica
Societat 14/04/2024

150 persones protesten per l'arribada de la fragata de l'OTAN al port de Maó

S'han concentrat en "disconformitat" amb Defensa "per no prestar atenció al clam de Menorca" a favor de la desmilitarització i la pau

David Marquès
2 min
Els manifestants al port de Maó

MaóUnes 150 persones convocades per la plataforma Menorca per la Pau s'han concentrat aquest diumenge capvespre al port de Maó davant la fragata Navarra de l'Armada espanyola, per mostrar la seva "disconformitat" contra el Ministeri de Defensa "per no prestar atenció al clam de Menorca" contra l'escalada bel·licista arreu del món.

L'arribada i atracament aquest matí del vaixell militar, que participa en l'operació Sea Guardian de l'OTAN, ha motivat la convocatòria urgent d'un acte de rebuig per part de la plataforma. "No volem ser una diana", han dit els portaveus de la mobilització, que ha estat seguida per dos cotxes de la Policia Local i un altre de la Nacional.

L'empitjorament del conflicte entre Israel i Palestina, amb el recent atac aeri de l'Iran, no ha passat desapercebut entre els assistents, conscients que qualsevol enfrontament bèl·lic en aquest indret de la Mediterrània "pot col·locar Menorca i Maó en el centre de la diana".

"No podem quedar de mans creuades. Cal respondre amb rapidesa i contundència", han dit, abans de mostrar la seva "repulsa" i "enuig" contra la presència "logística" de la fragata, atracada davant l'estació naval i que ha acabat recalant a Maó una setmana més tard del que estava previst, ja que l'escala programada inicialment per dilluns passat va ser cancel·lada i es va desviar el buc al port de Màlaga.

Llavors, 500 persones es van manifestar a Maó contra la "militarització de Menorca" i l'establiment de bases de l'OTAN. "Ni aquí, ni enlloc", han insistit avui des del col·lectiu. Tot esgrimint proclames i pancartes, els manifestants han cridat "OTAN no, bases fora" i s'han oposat de bell nou "a la utilització del port de Maó com a base dels vaixells de l'Aliança Atlàntica".

Aliè a les protestes, el Ministeri insisteix a destacar "l'estratègica situació geogràfica de l'illa balear" per anunciar que continuarà fent ús del port de Maó per aquest tipus d'operacions, "orientades principalment al coneixement de l'entorn marítim, la lluita contra el terrorisme des de la mar i l'impuls a les capacitats de seguretat marítima als països de la regió". De fet, a més de la fragata Navarra, també ha arribat a Maó l'embarcació auxiliar Contramaestre Casado de l'Armada.

De la mateixa manera que la setmana passada, l'acte de la plataforma Menorca per la Pau ha tingut la presència de destacats representants de les prop de 40 entitats socials, sindicals, veïnals i polítiques que la integren, com ara la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, la coordinadora d'Esquerra de Menorca, Esther Piñeiro, i membres de les agrupacions d'electors Ara Maó o Avançam Alaior.

El senador del PP per Menorca, Cristóbal Marquès, ha registrat una pregunta a la Comissió de Defensa per tal de demanar al govern espanyol quin és el paper de la base naval de Maó dins de l'actual context internacional.

El Ministeri de Defensa considera Maó un port recurrent en les seves operacions i complementari de les bases que té actives als ports de Rota i Cartagena.

stats