Polimedicació
Societat 19/02/2022

10 recomanacions davant la polimedicació

2 min
Antidepressius.
Dossier Polimedicació Desplega
1.
De quins medicaments estam abusant?
2.
10 recomanacions davant la polimedicació
3.
Efectes adversos, contraindicacions i interaccions, la cara B dels fàrmacs

1. La importància de l'adherència

La presa correcta de medicació inclou seguir les dosis, la posologia i el tipus d'administració acordat, de manera que l'adherència al tractament és òptima quan el compliment del pacient és del 80% o més.

2. L'abordatge de cada pacient

En el seguiment de qualsevol usuari, cal intervenir tant en el compliment de la presa de medicació com en altres hàbits saludables: alimentació, descans o exercici. Cada intervenció ha de ser individualitzada.

3. Involucrar sense culpabilitzar

El personal sanitari ha de responsabilitzar el pacient de la seva salut fent-lo partícip de les decisions sobre el seu tractament, però no ha de culpabilitzar-lo, atès que això afecta la relació entre ambdós.

4. El compromís de tots els agents

Una part important en el seguiment del pacient polimedicat és el compromís dels agents implicats en el procés de prescripció i dispensació: és imprescindible que mantinguin una comunicació fluida.

Gràfic.

5. Implicació de l'entorn

A banda dels agents professionals, és molt important que tots els membres de l'entorn del pacident estiguin implicats en el seguiment del cas, siguin treballadors a domicili o familiars de l'usuari.

6. Intervencions pedagògiques

És beneficiós per al pacient tenir coneixement de la malaltia, el tractament o les conseqüències. Es pot contribuir a això tant a la consulta com a la farmàcia, amb el full del medicament i explicacions verbals.

7. Estratègies conductuals

De vegades són necessàries algunes estratègies per ajudar a la memòria del pacient a l'hora de prendre els medicaments. Es pot associar a una tasca diària, adaptar a una rutina o fer servir calendaris o pastillers.

8. Tècniques de suport social

En els casos en què sigui convenient, els pacients es poden adherir a programes d'ajuda domiciliària o poden demanar la col·laboració d'un treballador social, a banda de tenir la implicació de l'entorn familiar.

9. Simplificació del tractament

Pot ser d'utilitat simplificar els tractaments farmacològics per mitjà de davallar la freqüència de les dosis o fent servir medicaments que tinguin unes formulacions d'alliberació controlada, per exemple.

10. Tècniques per als professionals

Convé que els professionals de la salut tinguin tècniques de comunicació amb el pacient, així com que facin un monitoratge dels usuaris, dins el qual han de tenir en compte la identificació de factors de risc.

Dossier Polimedicació
Vés a l’ÍNDEX
stats