Societat 06/03/2024

Deu milions de passatgers en un any, nou rècord dels ports de les Balears

El transport de mercaderies, amb 16 milions de tones, pràcticament iguala el major registre de la història, assolit el 2019

2 min
Creuers al port de Palma

PalmaA punt d'arribar als 10 milions de passatgers (9,9 milions) en un any, els principals ports de les Balears van batre l'any 2023 el rècord absolut de persones transportades, molt per damunt dels 9,4 milions que varen registrar el 2019. Palma, Eivissa, Maó, Alcúdia i La Savina, els principals ports d'entrada i sortida de les Illes que gestiona l'Autoritat Portuària, ja han aconseguit, com va passar en el cas dels aeroports, que el 2019 ja no sigui l'any de referència dels màxims. En comparació amb l'any 2022, el nombre de passatgers puja prop d'un milió en el conjunt dels ports de l'Estat a les Balears.

Palma, amb 3,2 milions de viatgers, és el port amb més trànsit de les Illes, i també el que ha experimentat la pujada més significativa, ja que el 2022 'només' n'havia registrat 2,6 milions. Cal remarcar que d'aquests 3,2 milions de persones que passaren pel port de Palma el 2023, més de la meitat, 1,9 milions de persones, varen ser creueristes. En el conjunt dels ports, el nombre de creueristes que arribaren i sortiren de les Illes va arribar als 2,5 milions de persones, 700.000 viatgers més que l'any 2022.

Eivissa, amb 3,6 milions de passatgers, experimenta una pujada d'un 13% en un sol any, i se situa com el port amb més trànsit de persones.

Més camions que mai

Una altra xifra que destaca especialment i que retrata l'increment del trànsit de camions carregats de mercaderies que diàriament omplen les Illes és el nombre de conductors transportats que el 2023 va assolir la xifra rècord de 472.000 professionals del transport registrats entre tots els ports. L'increment de població resident i de turistes i la manca de consum de producció local fa que els ports siguin veritables portes d'entrada de mercaderies, i, en el cas dels subministraments de producte fresc, els tràilers han esdevingut un dels principals clients de les navilieres.

Així, el total de mercaderies computades durant el 2023 als ports que gestiona l'Estat a les Illes va arribar als 16 milions de tones, que és el segon major registre de la història, molt a prop dels 16,6 milions que s'havien registrat el 2019, l'any en què el turisme i la construcció van batre molts rècords.

Segons les dades del sector, per a enguany es preveu una nova temporada de màxims històrics pel que fa al turisme, tant el que arriba de manera individual amb vaixell (sovint amb el cotxe) com del que vendrà mitjançant les companyies de creuers. En aquesta segona opció de viatges, una part de la societat civil, com la plataforma anticreuers, que ja té instal·lats set mesuradors de contaminació, recorden l'impacte que tenen aquests grans vaixells i han reclamat insistentment la reducció del nombre d'arribades. En canvi, alguns col·lectius empresarials com els representants del petit i mitjà comerç han demanat fins i tot que es retiri qualsevol restricció al nombre de creuers coincidents en un dia, una limitació que va acordar el Govern del Pacte amb la principal associació d'empreses de creuers, CLIA.

stats