Coronavirus

L'OMS albira el final de la pandèmia: "Ja veiem la línia de meta"

L'última setmana s'ha registrat la xifra més baixa de defuncions des del març del 2020, quan va esclatar el covid

2 min
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

BarcelonaDos anys i mig després de l'esclat, la pandèmia del coronavirus s'acosta al final. "No hem estat mai en més bona posició per eliminar el covid. Encara no hi hem arribat, però el final ja és a la vista", ha afirmat aquest dimecres el secretari general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, en un missatge optimista i esperançador que fins ara s'havia resistit a emetre per la preocupació que hi hagi noves onades i que el virus, que ja ha causat més de sis milions de víctimes mortals al món, torni a deixar fora de joc els països. De moment, aquesta setmana s'ha registrat la xifra més baixa de defuncions des del març del 2020: n'hi ha hagut 9.907, menys de 3.000 a Europa.

Adhanom ha comparat la cursa per donar per controlat el covid-19 amb una marató i ha subratllat que, com els corredors d'aquesta disciplina quan veuen la cinta final, ara toca esprintar. "La setmana passada la xifra de morts per la pandèmia va ser la més baixa des del març del 2020. Estem en posició de guanyar, però ara és el pitjor moment per parar de córrer, és l'hora d'accelerar. Ja veiem la línia de meta", ha dit en una roda de premsa que, inicialment, estava prevista per valorar l'evolució de la verola del mico.

El secretari general de l'agència de l'ONU ha demanat als països que vacunin el 100% de la població vulnerable i amb més condicions de fragilitat (la més envellida i amb més patologies de base), així com que facin tests per detectar la seva incidència en aquests contextos, per exemple a les residències. I malgrat l'optimisme que irradiava Adhanom a la roda de premsa, oficialment l'OMS continua advertint de futures onades que requeriran un sistema sanitari robust, abastit adequadament de professionals.

"Esperem futures onades d'infeccions, potencialment en diferents moments del món causades per subvariants d'òmicron o fins i tot per diferents variants de preocupació", va dir l'epidemiòloga principal de l'OMS, Maria van Kerkhove, segons informa Reuters. També la directora de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), Emer Cooke, ha animat la població a vacunar-se amb la dosi de reforç que hi hagi disponible al seu país i que es continuï confiant en les vacunes.

stats