Salut i nutrició 08/05/2018

L'Idisba participa en un projecte sobre fibril·lació auricular amb el National Institute of Health

A l'estudi, per al qual l'institut americà destinarà més de dos milions d'euros, també col·laboren les universitats d'Emory i de Navarra i la Fundación Vasca de Innovación e Investigación Sanitaria

Ara Balears
2 min
La doctora Dora Romaguera pren part a un dels dos grups de l'Idisba que participen al projecte.

PalmaL’Idisba, juntament amb la Universitat d’Emory, dels Estats Units, la Universitat de Navarra i la Fundación Vasca de Innovación e Investigación Sanitaria, rebrà més de dos milions de dòlars de pressupost (2.502.662), que equivalen a 2.106.440 euros, del National Institute of Health (NIH) per al projecte 'Efecte d’una intervenció intensiva en el substrat de la fibril·lació auricular', liderat per l’investigador principal Alvaro Alonso, de la Universitat d’Emory.

L’objectiu de l'estudi és la fibril·lació auricular (FA), que és l'arrítmia cardíaca més freqüent. Actualment no hi ha mesures eficaces preventives per a la reducció del risc de FA en la població general. De fet, els estudis epidemiològics suggereixen que l'obesitat és un factor de risc per al desenvolupament de la fibril·lació auricular.

Al projecte participen investigadors de dos grups de l’Idisba: la Dra. Dora Romaguera (coinvestigadora principal de l’Idisba), el Dr. Miquel Fiol, de l’àrea d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública, el Dr. Carlos Fernández Palomeque, la Dra. Elena Fortuny i la Dra. Marta Noris, de l’àrea de Malalties Respiratòries i Cardiovasculars.

En aquest estudi es proposa utilitzar dades recollides per l'assaig PREDIMED PLUS per explorar amb detall l'efecte d'una intervenció per pèrdua de pes enfocada en una dieta mediterrània amb restricció d'energia, activitat física i teràpia del comportament amb risc de desenvolupar FA i biomarcadors del substrat de FA.

Un laboratori per gestionar i interpretar ecocardiogrames i electrocardiogrames

La tasca encomanada als investigadors de l’Idisba és la creació d’un laboratori d'imatge centralitzada d'ecocardiografia i electrocardiografia per gestionar i interpretar els ecocardiogrames i electrocardiogrames de l’assaig PREDIMED PLUS, amb l’objectiu de facilitar l’estudi del substrat de la fibril·lació auricular.

La dotació econòmica per a tot el consorci serà repartida en quatre fases. Per a 2018, la xifra ascendirà a 680.997 dòlars (573.181,56 euros). La resta, subjecta al progrés satisfactori del projecte i a la disposició pressupostària, es distribuirà així: 609.529 dòlars per a 2019, 608.693 dòlars per a 2020 i 603.443 dòlars per a 2021.

Sobre l'Idisba

L'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba) es va crear el 23 de desembre de 2013 mitjançant un conveni de col·laboració entre la Fundació d'Investigació Sanitària de les Illes Balears Ramon Llull (FISIB), la Conselleria de Salut, el Servei de Salut —l'hospital universitari Son Espases i la gerència d'Atenció Primària de Mallorca— i la UIB. Dia 17 de febrer de 2017, se'n va modificar la raó social i va passar a denominar-se Fundació Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears i s'hi van integrar com a entitats de ple dret l'hospital Son Llàtzer i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears.

stats