Salut i nutrició 23/02/2022

"No només està malalta la gent que s'atén en els hospitals, també ho està la sanitat pública"

Infermeres i fisioterapeutes s'han concentrat als hospitals públics Mallorca, Menorca i Eivissa

Iván Martín
2 min
Concentració a Son Llàtzer.

MAÓEl sector sanitari ha tornat a concentrar-se aquest dimarts davant dels hospitals públics Mallorca, Menorca i Eivissa per a llançar un missatge clar i contundent a les administracions i partits polítics. “No només estan malaltes les persones que necessiten atenció i cures en aquests centres, també la nostra sanitat pública i el seu pronòstic és molt greu perquè no es volen destinar els mitjans i professionals necessaris”.

Com ja va passar el 10 de febrer en els centres de salut, els professionals d'Infermeria i Fisioteràpia han sortit a les portes dels seus respectius hospitals, convocats pel Sindicat d'Infermeria, SATSE, per denunciar el “gran engany” que han sofert per part de les administracions públiques i partits polítics.

En concret, segons han informat en un comunicat, han denunciat que no hi ha recursos ni mitjans ni professionals suficients en els prop de 350 hospitals públics que hi ha al país, la qual cosa genera nombrosos problemes i deficiències que impedeixen poder oferir una atenció sanitària i unes cures de qualitat a tota la ciutadania. A més, han denunciat que molts dels professionals tenen contractes precaris i temporals i que una infermera pot arribar a treballar 15 nits en un mes amb jornades de deu i dotze hores seguides.

“Estem exhaustos i molt afectats a tots els nivells després de dos anys de lluita contra la pandèmia, i ara, una vegada superat el pitjor, contemplem amb absoluta desolació i estupefacció que els mateixos que van assegurar que anaven a canviar i millorar la situació del nostre sistema sanitari, tornen a dedicar el seu temps a enfrontaments partidistes estèrils de cara a pròximes eleccions en lloc de prioritzar el que realment ens importa i preocupa a tots i totes, com és la nostra salut i benestar”, han dit.

Exigeixen millores laborals al Mateu Orfila de Maó

Mig centenar d'infermers i fisioterapeutes s'han concentrat aquest dimarts a les portes de l'hospital Mateu Orfila de Maó per denunciar les condicions laborals que pateix l'atenció especialitzada. El sindicat d'infermeria Satse havia convocat la mobilització, amb l'objectiu d'exigir solucions per millorar l'atenció i el servei als usuaris.

Personal sanitari manifestant-se davant del Mateu Orfila.

El delegat del Satse a l'illa, Rubén Penacho, ha recordat les principals demandes dels professionals: "Tenim unes condicions laborals molt difícils, volem augmentar els recursos materials i personals, també una classificació professional actualitzada i una jubilació voluntària anticipada, així com tramitar la llei de seguretat del pacient".

Segons dades de l'IB-Salut, actualment hi ha 1.400 pacients en llista d'espera per ser intervinguts quirúrgicament. La mitjana d'espera és de 89,2 dies i 4.500 persones resten a l'espera d'una visita especialitzada.

stats