PALMA
Societat 28/03/2014

El bar Lírico també valora tancar

Com altres establiments històrics de Ciutat, es veurà afectat per l’extinció de les “rendes antigues”

Lluís Planas
3 min

Palma.El bar Lírico compleix enguany 120 anys d’història al centre de Palma, però podrien quedar-li’n tan sols tres més amb les portes obertes. La propietat d’aquest històric establiment es planteja tancar-lo pel mateix problema que pateixen altres negocis antics de Ciutat: l’extinció de les anomenades “rendes antigues” a partir de l’entrada en vigor de la nova Llei d’Arrendaments Urbans (LAU).

L’actual contracte de lloguer del bar Lírico s’extingeix el proper any 2017. “El lloguer se’ns pot disparar respecte del que pagam actualment”, explica un dels propietaris, Antoni Mas, hereu d’un negoci familiar del qual són propietaris des del 1930. “Intentarem rebaixar-lo amb el propietari”, avança, però admet resignat que “també entenc la seva posició”.

El bar Lírico es troba a la cantonada entre l’avinguda Antoni Maura i la plaça de la Reina, i durant molts anys ha estat lloc habitual de trobada per als palmesans i un establiment amb caràcter propi. Agafa el nom del també històric Teatro Lírico, que era al front seu i que el 1968 va ser tomat definitivament per a la construcció dels jardins de s’Hort del Rei.

Antoni Mas veu difícil poder arribar a un acord amb el propietari sobre un lloguer que es mantingui a la baixa, a pesar de l’entrada en vigor de la LAU i l’extinció de la renda antiga -el 31 de desembre-, perquè la zona viu ara mateix una forta pressió immobiliària”. “Els comerços de luxe que han obert al passeig del Born han disparat els preus; es paguen lloguers de fins a 22.500 euros al mes”, explica. “Si vens Rolex, potser pots amortitzar-ho, però amb cafès i berenars no és possible”.

“Si no és possible fer-ho [acordar un nou lloguer a la baixa a partir de l’any 2017], mirarem de trobar algú interessat en un traspàs; i si això tampoc és possible, idò tancarem”, acaba avançant sobre les seves intencions.

Registre i pla de protecció

El problema del bar Lírico és el de molts altres establiments i comerços històrics de Palma que en els darrers anys ja han hagut de tancar. L’extinció de les rendes antigues no fa més que empitjorar-ho i en posa en perill molts altres. És per això que el grup municipal MÉS ha proposat una sèrie de mesures per intentar evitar-ne la desaparació i, per tant, “la pèrdua de valor històric i comercial de Ciutat, a més d’un paisatge urbà amb valor, caràcter propi i atractiu”, explica l’ecosobiranista Antoni Verger.

El portaveu de MÉS defensà ahir en el ple de l’Ajuntament de Palma una moció en aquest sentit i aconseguí arrancar el compromís de l’equip de govern municipal per reunir-se amb aquest objectiu a partir de la setmana que ve. El tinent de batle d’Urbanisme, Jesús Valls, digué que “hem de veure què podem fer”, tot i que advertí que no han rebut “cap petició” en aquest sentit.

Entre le iniciatives incloses a la proposta de MÉS hi ha la elaboració d’un registre oficial de comerços emblemàtics de Palma. Antoni Verger assegurà que les patronals Afedeco i Pimeco ja han fet feina sobre això i també assenyalà que l’Ajuntament de Barcelona ja s’ha posat en marxa per salvar els seus comerços davant la mateixa problemàtica.

Així, proposa aplicar un pla de protecció que inclogui mesures de catalogació, a més d’“incentius i ajudes de tot tipus per mantenir l’activitat, promoció general i turística dels establiments”. Un altre problema que pateixen alguns d’aquests comerços és la pressió immobiliària sobre els edificis on es troben ubicats. Per això, a la iniciativa també s’insta a una suspensió de llicències que congeli transformacions i actuacions urbanístiques que poguessin afectar o desvirtuar aquests establiments.

stats