TURISME

Pedagogia contra la gatera a Magaluf

S’anuncia una moratòria de sancions en espera dels resultats de l’explicació de la nova ordenança

Informació i pedagogia per lluitar contra el turisme de gatera. Aquesta és la recepta que han decidit adoptar, de moment, l’Ajuntament de Calvià i una part dels empresaris turístics del municipi per explicar als turistes la nova ordenança que, entre d’altres coses, prohibeix beure al carrer durant la nit, estrangula el pubcrawling i dóna eines a la policia per lluitar contra els comportaments incívics. Així ho va anunciar el responsable de comerç de l’ajuntament calvianer, Joan Feliu, el qual va acompanyar els representants de l’Associació de Sales de Festes i discoteques de Balears, la Federació Balear de Comerç i Serveis Turístics i l’Associació de Comerciants i Empreses de Serveis Turístics de Mallorca, els quals varen presentar la seva campanya informativa per explicar les noves normes que, a partir de dia 9 de juny, entraran en vigor a Punta Balena.

“La Comissió de Punta Balena va pactar una moratòria sancionadora de la nova ordenança per tal d’informar i intentar educar els turistes. A partir d’aquí, valorarem els resultats i veurem si prorrogam la nova moratòria o hem d’actuar amb més contundència”, va explicar Feliu. En aquest sentit, va destacar la implicació de les tres associacions esmentades, les quals “s’han implicat en el procés des del primer minut”. D’aquesta manera, la policia convidarà els turistes que beguin al carrer a deixar de fer-ho i els explicarà que ja no està permès durant aquest termini que encara no està definit.

Campanya de conscienciació

En un beach club a pocs metres de l’arena de la platja, els empresaris han anunciat la seva campanya per començar a conscienciar els clients. Serà a través de 500 cartells que es repartiran als establiments de les ‘zones calentes’ de Magaluf, en els quals s’informa, en castellà i anglès, que està prohibit beure alcohol al carrer i es demana beure amb moderació.

“No volem sancions indiscriminades sense informació. Sabem que els turistes vénen a divertir-se i passar-s’ho bé, però han de saber les noves normes”, ha destacat Pepe Tirado, d’Acotur. L’ordenança estableix que els locals també han d’informar d’aquestes noves limitacions amb cartells en quatre llengües, però els empresaris s’hi han avançat.

Recursos

Un dels punts primordials perquè la iniciativa pugi tenir èxit és el de tenir recursos suficients per poder implementar la normativa, un extrem que Feliu va assegurar. “Podem assegurar que l’Ajuntament actuarà amb contundència per aplicar la normativa i per això s’hi destinaran els recursos necessaris”, va destacar Feliu.

En aquest sentit, Jesús Sánchez, de l’Associació de sales de festa i discoteques, destacà que s’espera una millor coordinació entre la Policia Local i la Guàrdia Civil per lluitar contra els comportaments incívics.

Ara s’espera que els hotelers i els guies turístics se sumin a la iniciativa per implicar tots els membres de la comissió que vetlla per la transformació de Punta Balena i en la publicitació de la nova ordenança cívica.

En aquest sentit, Tirado fou molt crític amb alguns hotelers, als quals va culpar d’ofertes etíliques com les de la barra lliure a cinc euros. “El sector està desesperat davant el tot inclòs salvatge. Si els propietaris de bars i d’altres establiments no es tiren al fang, no poden competir; és per això que apareixen ofertes com les de la barra lliure a cinc euros. Ens preocupa molt”, va indicar.

Així, la Comissió de Punta Balena ha decidit optar per l’explicació i l’educació com el camí per començar a canviar la imatge de Magaluf. El que està per veure és si amb la informació i la pedagogia n’hi haurà prou per posar fi als comportaments incívics i al turisme de gatera.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF