VINYÒVOL
Societat 25/02/2018

Inici de les presentacions de vins

Andreu Majoral
4 min
Les presentacions de vins són un bon moment per olorar i tastar allò que està a punt de sortir al mercat.

EnòlegJoves estudiants que caminen molt lentament amb la motxilla a l’esquena i el cap que es mou d’un costat a l’altre sense detectar amb precisió quin és el millor lloc per començar a tastar, parelles d’estrangers que s’acosten tímidament a cada estand i que només volen beure un glopet del vi més fresc que tens, algun restaurador que tenia el dia lliure i s’acosta amb una targeta a la mà demanant quin tipus de vi elabores i sobretot a quin preu l’hi deixaries, grups d’amics que amb ímpetu i confiança s’abraonen damunt la taula demanant el millor vi que tens i et parlen com si fossis part de la seva tribu, algú que et diu pel teu nom i tu no recordes ni d’on el coneixes ni que punyetes nom, el que ha entrat perquè no tenia res més a fer i es dedica a mostrar la copa i exigir, amb certa prepotència, que li posin un tinto i si pot esser un criança o un reserva millor -aquest sol acabar ben gat-, els que coneixen bé el món del vi i estan bojos per tastar alguna novetat i tenir una petita conversa amb el vinater, el típic entès en vi que olora la copa com si esnifàs un pot de cola i després de glopejar el vi de manera ostentosa pontifica sobre les característiques organolèptiques i de com es podria haver millorat i el vinater darrere la taula amb un somriure als llavis i assentint amb el cap cada vegada que li expliquen una batalleta mentre el cervell li recorda que demà ha d’anar a podar la vinya o trascolar un vi.

Les presentacions de vins del 2018 ja són aquí! Els showrooms, com els diuen ara, estan a punt de començar i és un bon moment per olorar i tastar allò que està a punt de sortir al mercat. La primera presentació ja és aquest dimecres, 28 de febrer, i es tracta del desembarcament de la Denominació d’Origen Pla i Llevant a la capital de Mallorca, concretament a l’hotel Valparaíso de Palma, on podreu trobar els 13 cellers que formen part de la DO oferint els seus vins des de les 17 fins a les 21 h. De presentacions se’n fan pertot, però encara és tradició baixar a la capital i poder interactuar amb els ciutadans que tenen ganes de beure i conèixer amb més detall els vins que es presenten. També sol garantir una pàgina amb fotografies als principals diaris i uns quants minuts de ràdio i televisió. Com a tota presentació, l’entrada no és gratuïta, ja que no és un abeurador públic per engatar-se gratis, sinó un acte per a gent interessada en la religió de Dionís. En el cas de dimecres, seran 5 euros, que es destinaran a dues organitzacions que ajuden persones en situació d’exclusió social, com la Fundació Zaqueo i l’Associació Tardor. Ja és habitual a casa nostra que els doblers recaptats en presentacions d’aquest tipus vagin a organitzacions no governamentals que fan una gran tasca social. Fa molts d’anys que el vi és sinònim de compromís i solidaritat.

Aquest escrit, encara que no ho sembli, és una convidada a aixecar el cul de la cadira i trobar-nos en aquests actes socials per compartir vins, però també converses, impressions i sobretot rialles, que són gratuïtes i que tan necessitam per encarar el dia a dia. A les presentacions no hi ha intermediaris, el productor es troba a un costat de la taula i el consumidor a l’altre, i ben enmig la beguda a descobrir. No hi ha cap barrera ni cap reixa i ens teniu a prop per demanar o conversar sobre el que trobau més adient. A vegades un té la percepció que molts consumidors tenen por de demanar alguna cosa, ja que pensen que diran una gran bajanada, idò feis un bon glop de vi i atreviu-vos-hi, perquè l’aire de la sala respira màxima llibertat, màxim respecte per la feina feta i mínima por d’intercanviar sinceres opinions.

Parlant de presentacions, aquesta setmana, que es commemora el Dia de les Illes Balears i el Govern ens convida a celebrar-lo amb tota una sèrie d’actes i un ensucrat vídeo de parelles enamorades que la mar no les ha aïllades, sinó que les ha unides, seria interessant tornar a plantejar aquelles accions del primer Pacte de Progrés per enfortir lligams entre les diverses Illes donant a conèixer productes i productors de la resta de les Illes i recuperar, d’una manera més professional i si el sector ho demanda, les presentacions de productes de Mallorca a Menorca i Eivissa i a la inversa.

Vi recomanat DV Aires 2011 Celler Descalzos Viejos (Ronda)

Quan un pensa en vins d’Andalusia sempre sol anomenar tota la gamma de vins de Jerez, els de Montilla-Moriles, els dolços de Pedro Ximenez, i algun vi blanc tranquil de senzill pas en boca. Poques vegades relacionam vins negres amb el sud d’Espanya. A la serra de Ronda i també a Granada hi podem trobar grans vins negres que estan sorgint amb molta força i que, a poc a poc, els començam a veure a les botigues de vins especialitzades. Descalzos viejos és un projecte peculiar, una família del món de la construcció que amb la crisi s’aferra al celler i deixa caure altres empreses. Un petit verdot amb garnatxa que captiva per la profunda maduresa, aromes de fruites negres i regalim amb un pas per boca potent, carnós i elegant.

stats