Publicitat
Publicitat

Bonaventura Clotet: "Sabrem resultats d'una vacuna terapèutica en pacients amb VIH"

"És necessari que es pugui votar. És impensable que no hi hagi el dret a decidir. A qualsevol país això hauria de ser així"

El doctor Bonaventura Clotet té moltes esperances dipositades en l'any que està a punt de començar, en què el projecte de recerca de la vacuna de la sida Hivacat, que dirigeix juntament amb el doctor Josep Maria Gatell, pot fer un pas endavant significatiu. "Aquest any 2014 sabrem resultats d'una vacuna terapèutica que estem desenvolupant amb la col·laboració de la Universitat d'Oxford i que ens poden dir quina validesa pot tenir en persones infectades pel VIH", explica Clotet.

L'investigador detalla que els pacients en qüestió "són persones que s'acaben d'infectar, que fan tractament antiretroviral i, a més, reben la vacuna", i no amaga que les expectatives són importants: "Espero poder confirmar que reduïm els amagatalls del virus i, per tant, avancem en el procés de curació de la malaltia". Amb més finançament, però, aquests objectius estarien molt més a prop: "Amb 4 o 5 milions, en 2 o 3 anys, podríem desenvolupar una vacuna catalana".

Clotet demana al govern espanyol "que no retalli més en recerca i que doni molts més diners als grups consolidats". El seu principal desig per a l'any que està a punt de començar, però, és una nova llei de mecenatge "que permeti que hi hagi molta més ajuda de les persones que tenen molts diners i que en podrien donar per a la investigació". Segons Clotet, aquesta nova llei de mecenatge hauria d'incloure beneficis fiscals, cosa que "ajudaria molt" a obtenir finançament.

Tot i que la idea d'impulsar una nova llei de mecenatge està damunt de la taula del govern espanyol, Clotet es mostra pessimista. Perquè aquesta llei anés en la línia que seria desitjable, explica, el govern espanyol "hauria de canviar molt". Aposta, doncs, perquè aquesta qüestió es reguli des de Catalunya, tot i que és conscient de les limitacions competencials que existeixen a l'hora d'aplicar mesures com per exemple els beneficis fiscals.

El procés sobiranista i la recerca

Bonaventura Clotet veu una relació entre el procés sobiranista a Catalunya i la situació en l'àmbit de la recerca. Sobre el procés, té una opinió clara: "És necessari que es pugui votar. És impensable que no hi hagi el dret a decidir. A qualsevol país això hauria de ser així".

A continuació, però, aclareix que la independència per si sola no faria millorar la investigació. Argumenta, per contra, que "en una conjuntura diferent l'escenari podria ser molt més favorable", en referència a la llei de mecenatge que ell planteja, i que "la independència serviria en la mesura que pogués facilitar i dinamitzar una llei com la que hi ha als Estats Units o com la que hi ha a Holanda". Està convençut, però, que una Catalunya independent sí que tindria aquesta sensibilitat: "Som un país molt solidari, i segur que el Govern hi treballaria".

Per a ell mateix i per a la seva família, Clotet només demana "salut, salut i salut". Totes les altres coses, assegura, vénen soles. "En l'àmbit col·lectiu i en el familiar, per fer front a tots els reptes que tenim, només necessitem dues coses: salut i feina", conclou.

Octubre

05 Eleccions al Brasil El Brasil celebrarà unes eleccions presidencials i legislatives que seran una prova de foc per al Partit dels Treballadors de Dilma Rousseff, que mirarà de repetir com a presidenta tot i el creixent malestar social que viu el país.

10 Estrena de Jaume Balagueró Balagueró estrenarà Apocalipsis, una pel·lícula amb la qual dóna per acabada la saga que va iniciar amb REC.

11 Fashion Cake Madrid A Madrid se celebra aquesta fira de rebosteria creativa fins al dia 13.

15 Premis Planeta Aquest dissabte d'octubre està prevista la gala d'entrega del premi literari més ben dotat del panorama espanyol, el Planeta. L'any 2013 va ser per a Clara Sánchez amb El cielo ha vuelto. L'exministra Ángeles González-Sinde va quedar finalista.

17 Aniversari de Superman El 2014 també se celebra el centenari del naixement de Jerry Siegel, creador, juntament amb el dibuixant Joe Shuster, del personatge de Superman. El primer còmic va aparèixer el 1933, i Siegel no tenia encara ni vint anys.

24 Campanya de la consulta Aquest dia hauria de començar la campanya de la consulta amb la tradicional enganxada de cartells. La campanya la farien partits i societat civil. El Govern només pot incentivar la participació.

26 Premis Octubre L'última setmana d'octubre València acull des de ja fa 43 anys un extens programa d'activitats relacionades amb la cultura catalana que acaben amb la gala d'entrega dels premis Octubre en les modalitats de narrativa, poesia i assaig.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF