Misc 17/12/2013

El president pressiona per una coalició a Europa i veu ERC lluny del Govern

F.c./r.m.
2 min

Barcelona.Amb l'acord sobre els detalls de la consulta ja al sac, Artur Mas es llança ara a intentar teixir una candidatura unitària del catalanisme per a les eleccions al Parlament Europeu de l'any que ve. En l'entrevista d'ahir a TV3, el president de la Generalitat va remarcar que encara no tira la tovallola, malgrat que de moment només Convergència aposta plenament per una llista on s'hi sumin el màxim nombre de forces del dret a decidir, encapçalada no per caps visibles dels partits implicats sinó per personalitats de la societat civil.

La idea no qualla ara per ara ni tan sols a Unió. Precisament per discutir-ho i estovar-ne la postura, Mas va parlar ahir amb el líder dels democristians, Josep Antoni Duran i Lleida. Però, com va confessar el mateix president, no han arribat encara a "cap conclusió definitiva" sobre la qüestió. També n'ha parlat "altres vegades" amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, i amb representants de la societat catalana. Tot i les dificultats per arribar a pactar una candidatura unitària, Mas va deixar entreveure que sí que serà factible alguna mena d'entesa amb les forces que han acordat la data i la pregunta de la consulta: "Tots estem d'acord que hem d'anar al màxim de junts possible". Sobre la taula hi ha la possibilitat que els partits incloguin uns compromisos comuns pel dret a decidir en els seus programes.

Mas refreda l'eventual coalició

Si pel que fa a la unitat catalana a les eleccions europees Mas hi va posar tot l'èmfasi, en canvi va refredar la perspectiva d'un govern de coalició amb ERC. El fet d'omplir de contingut la consulta a celebrar el 2014 podia reobrir el debat sobre l'eventual entrada dels republicans a l'executiu, però ahir Mas no va transmetre que això s'hagi de produir de manera imminent. Va assegurar haver-ne parlat "en alguna ocasió" amb Junqueras -a qui va definir com a "company de viatge" en el procés sobiranista i amb qui manté una "relació franca"- i va subratllar que ERC segueix tenint "les portes obertes" a implicar-se encara més a fons en la governabilitat. Però va admetre que "una reflexió amb profunditat" no l'han feta. Tot i això, no descarta que la base del govern s'ampliï "en algun moment de la legislatura".

stats