EQUIPAMENTS PÚBLICS
Política 15/10/2013

Son Espases es legalitza per via d'urgència

El Govern enllesteix una llei per donar cobertura a l'hospital, "anul·lat" pel Suprem

Lluís Planas
3 min

Palma.L'avantprojecte de llei es tramita ara per via d'urgència després que el març d'enguany el Tribunal Suprem anul·làs la modificació urbanística que va permetre que el Govern de Jaume Matas començàs la construcció del nou hospital de referència de Balears a la finca de Son Espases, aleshores sòl rústic, i que posteriorment continuàs sota el mandat de Francesc Antich.

L'Alt Tribunal donà la raó a la Congregació dels Missioners dels Sagrats Cors, residents al monestir de la Real, i culminava un llarg procés judicial contra l'acord del Consell de Mallorca de juny de 2006 per modificar puntualment el Pla General d'Ordenació Urbana de Palma (PGOU) i permetre la construcció de l'hospital. L'acord s'aprovà amb els vots del PP i UM. Aquell mateix dia, els dos partits també aprovaren l'adjudicació del solar de Can Domenge.

L'avantprojecte que tramita ara la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern tracta de resoldre la situació de "manca de regulació" en què ha quedat l'hospital després de la sentència del Suprem, segons reconeix en un escrit el director general d'Ordenació del Territori, Joan Mesquida. A l'esmentada sentència, corregint-ne una de prèvia del Tribunal Superior de Justícia de Balears, s'assenyalaven els defectes en la declaració d'interès general i en la manca d'avaluació ambiental estratègica del projecte.

Aquesta avaluació ambiental es tramita ara a la Comissió Balear de Medi Ambient. La tramitació d'urgència permet reduir a la meitat tots els terminis del procediment, incloent-hi el període d'informació pública de l'anomenat avantprojecte de llei d'ordenació urbanísitica del sistema general sanitari suprainsular. Des de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori s'ha confirmat l'existència d'aquest procediment per legalitzar Son Espases, però no s'ha volgut donar cap detall del seu contingut.

En qualsevol cas, la llei que prepara el Govern haurà d'incorporar aquells tràmits i documentació que, tot i trobar-se ja davant fets consumats, el Tribunal Suprem va dictaminar que no s'havien fet en el seu moment. Per tractar-se el de Son Espases d'un sistema sanitari d'abast suprainsular, és l'Executiu autonòmic qui ha de resoldre legislativament que la construcció de l'hospital, set anys després, estigui fora d'ordenació i cobertura legal.

Interès general

La sentència de l'Alt Tribunal del març d'enguany deixava clar que la modificació puntual del PGOU de Palma que havia aprovat el Consell de Mallorca el 2006 era nul·la perquè el projecte no disposava d'una declaració d'interès general per part del Govern, malgrat tractar-se d'una infraestructura de caràcter autonòmic. De la mateixa manera, advertia el Suprem, l'acord s'havia pres sense cap avaluació ambiental del projecte, tal com exigeix la llei.

Davant això, l'Executiu sembla haver optat per, via llei, aprovar l'interès general d'àmbit autonòmic del projecte i sotmetre'l per via urgent a l'avaluació ambiental estratègica. Això pot estalviar haver d'iniciar tot un nou procediment urbanístic des de zero i incorporar així a l'expedient els tràmits exigits pel Tribunal Suprem. L'Ajuntament de Palma, ara competent sobre el seu planejament en lloc del Consell, després de l'aprovació de la Llei de capitalitat, hauria de donar el vistiplau definitiu a l'expedient urbanístic.

Es tracta d'una solució controvertida, en qualsevol cas, atès que allò que es fa és posar un pegat jurídic per legalitzar una infraestructura pública en funcionament des de fa tres anys. Es declararà d'interès general i es farà una avaluació ambiental estratègica sobre una construcció començada a aixecar fa set anys a través d'un procediment en el qual les irregularitats s'havien detectat i denunciat des del principi. El Suprem ja les va advertir l'any 2009, amb les obres començades i sota el mandat del Govern de Francesc Antich. L'Alt Tribunal va suspendre cautelarment la modificació del PGOU de Palma -que enguany anul·laria definitivament- i va deixar enlaire el projecte de Son Espases. El Govern del Pacte va recórrer a tots els instruments per, tot i la sentència judicial, poder continuar amb les obres de l'equipament hospitalari.

stats