CORRUPCIÓ
Misc 22/08/2014

L’Hospital Son Espases obre un nou front contra Matas

Jaume Perelló
2 min

PalmaPrevaricació, falsedat i tràfic d’influències. Aquesta és la primera llista de delictes sobre els quals treballa la Fiscalia Anticorrupció de les Balears i que inclourà a la querella que ja prepara Pedro Horrach contra l’expresident Jaume Matas, l’exconsellera de Salut Aina Castillo i l’exgerent del servei Balear de Salut Sergio Bertrán per les presumptes irregularitats en el procés d’adjudicació de l’obra pública més gran feta mai a les Illes: l’hospital de referència Son Espases, que va costar 635 milions d’euros.

Des del Palma Arena fins a les seus de diferents organismes públics, ja queden poques grans obres de l’època de Jaume Matas sense investigació judicial. I ara que la Fiscalia Anticorrupció està a punt de judicialitzar el cas del velòdrom, l’Hospital Son Espases passarà a fer més llarg el llistat de casos generats durant el segon mandat de Jaume Matas (2003-2007) en mans de la justícia.

Aquest nou episodi es fonamenta en la confessió d’una nova penedida, l’exconsellera de Salut Aina Castillo, que va explicar als fiscals d’Anticorrupció i als membres del grup de delinqüència econòmica de la policia que va rebre ordres directes del president de manipular el concurs per construir l’hospital més important de les Balears, al qual es presentaven fins a 6 empreses, i afavorir la constructora OHL.

El relat de Castillo va ser corroborat per qui aleshores era la seva mà dreta a Salut i avui gerent de la patronal empresarial CAEB, Sergio Bertrán. Tots dos han explicat al ministeri públic que van rebre un sobre amb instruccions tècniques del president, i que seguint les seves indicacions el van fer arribar a la mesa de contractació l’any 2006.

Tot plegat va provocar tanta indignació que dos tècnics, l’assessor jurídic i la secretària de l’organisme que havia d’adjudicar l’obra pública, es van negar a firmar alguns documents i informes. La tensió era màxima i la informació sobre el resultat del concurs va sortir publicat abans de l’última i definitiva reunió d’aquest òrgan.

Matas va ordenar aturar aquella sessió i va fer arribar noves instruccions. El concurs no el va guanyar OHL sinó la principal contrincant, Dragados. Per si això fos poc, i segons va poder saber l’ARA, la fiscalia també investiga si Matas va filtrar on es construiria l’edifici un any abans de fer-ho públic a un grup de promotors amb els quals va sopar a Madrid l’any 2002.

Un dels participants en el sopar ho ha confessat, i la seva versió l’està corroborant Anticorrupció. Casualment, alguns d’aquells empresaris van comprar terrenys rústics a prop de l’hospital quan encara no se sabia oficialment on s’ubicaria aquest equipament, que va pel camí de convertir-se en un nou escàndol.

stats