Publicitat
Publicitat

Rajoy no va mentir

"Intentarem fer a Espanya el que Jaume i tots vosaltres heu fet a Balears". Davant els esdeveniments, Mariano Rajoy no va mentir quan va pronunciar aquesta frase fa sis anys. El llavors president balear engegava el seu segon mandat i era per l'actual president espanyol "un amic" que "té personalitat, coratge, determinació i valentia" i, sobretot, "un brillant defensor dels interessos de les Balears que complirà amb els seus objectius". Sis anys després, esperonat per la corrupció, Matas va causar baixa al PP i Rajoy li va desitjar "el millor, que es defensi i, si pot, demostri la seva innocència". No ha pogut. Dos judicis , dues condemnes , un ingrés a la presó per nou mesos pendent de ratificació a l'Audiència de Palma i un rosari de causes en espera. Com en el cas Bárcenas, Rajoy intenta deslligar la seva sort de la Matas. Però el míting del president espanyol el 2007 al Palma Arena, pagat amb fons públics, és tot un símbol dels seus lligams. Quan es va descobrir el pastís, el PP ho va atribuir a un "error", com el Rasputin i les entrades del prostíbul moscovita que paguem entre tots. Els errors es poden perdonar, però a hores d'ara no hi ha qui s'empassi que una equivocació acabi conduint factures del PP a Illesport perquè amb els diners de tots vingui Rajoy a dir-nos des del velòdrom de la vergonya que Matas és l'exemple a seguir. Ni que tres alts funcionaris i exalts càrrecs del Govern contractessin Mari Pau Segura simulant un examen perquè no tenien un entreteniment millor. A partir de demà, comença el judici del cas Mapau, en què es demanen tres anys de presó per a cadascun d'ells, sense cap polític que els acompanyi a la banqueta, tot i que la maniobra es va traduir en vots d'argentins i uruguaians per al PP de Formentera. Així ho va determinar el 2005 el Tribunal Superior de Justícia de Balears quan va rebutjar la citació de Matas i Estaràs. Del testimoni dels encausats dependrà que els ciutadans de les Balears coneguin la dimensió real de la trama perquè es faci justícia.

Altres contractes, els que aconseguia Maite Areal, han deixat al descobert el mecanisme del 'tenir-ho bo', tan a l'ús a les nostres illes. El seu únic avantatge curricular era ser la dona del president, com va exposar amb precisa contundència el fiscal Pedro Horrach i retrataren els empresaris Amengual i Martorell. "Quatre despatxos s'ho enduen tot, i nosaltres també volíem aconseguir bons clients" . "Si la dona del president no té bones relacions per aconseguir clients, qui les tindrà; jo, que sóc fill de conductor?". Les seves declaracions, en qualitat de testimonis, van reflectir la impotència d'empresaris i treballadors que veuen que el seu potencial emprenedor i els seus currículums de poc serveixen sense padrí. L'esperpent adquireix matisos dramàtics quan els endollats ni tan sols es prenen la molèstia de cobrir l'expedient i els vàlids són acomiadats o dimiteixen en rebre represàlies per fer la seva feina.

Rajoy no va mentir i continua defensant el model de Jaume Matas. Mentre retalla als ciutadans, privatitza per als amics i dissol i castiga els equips que lluiten contra la corrupció i el frau fiscal; el Maisca Ladat, llorejat departament d'animació de la UIB , no aconsegueix reunir els tres mil euros exigits per rebre un premi que els permetrà constituir-se com a empresa i avançar en l'autofinançament. Fins quan?

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF