Publicitat
Publicitat

Que no vagi per dit

El ministre De Guindos anuncia una segona reforma laboral, perquè els súbdits espanyols siguin els empleats més barats d'Europa, però no va per dit. Ho ha deixat anar gentilment, com qui diu que plou o fa un bon dia. També hauria estat raonable que l'encarregada d'anunciar aquesta nova fos la ministra de Treball, Fátima Báñez, però no vagi per dit que aquesta persona no compta per a res dins l'executiu del qual forma part, però el president Rajoy no la substuituirà perquè no està en condicions de fer cap reforma de govern. No vagi per dit, doncs, que el president d'Espanya no és ningú ni tan sols dins el seu propi partit.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, anuncia una llei de seguretat ciutadana que tampoc no va per dit, però que pot posar el preu d'un insult a un policia en una manifestació a la xifra de sis-cents mil euros. No va per dit tampoc, però el cost de la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics del 2020 va superar els cent milions d'euros, que només varen servir per comprovar el nivell d'anglès de l'alcaldessa de Madrid, una senyora que es diu Ana Botella, que té un marit anomenat José María Aznar i que proclama amb la boca ben oberta que el sistema financer espanyol és el millor de tota la història de la humanitat. Ho diu com que no vagi per dit, però ho diu i es queda tan tranquil·la. Tampoc no va per dit que Artur Mas i Jordi Pujol tinguin comptes bruts a Suïssa: això només es diu en campanya electoral. El ministre Wert va afirmar en seu parlamentària que el seu objectiu és "espanyolitzar" els alumnes catalans i balears, però això tampoc no anava per dit. El ja esmentat president d'Espanya, Mariano Rajoy, va arribar a tenir la gràcia de considerar que les coses "van una mica millor" ara, després de dos anys del seu èxit electoral, però això tampoc no devia anar per dit. I encara menys anava per dit el programa electoral amb el qual va guanyar les eleccions, que prometia tot un seguit de propostes que després s'han convertit exactament en el seu revers. Anés o no anés per dit, cap altre president d'una democràcia europea havia faltat a la seva paraula d'una manera tan flagrant i tan notòria. Però és que aquesta paraula no anava per dit, naturalment.

"La laboral em costarà una general", va rimar Rajoy davant d'una càmera quan preparava la primera reforma del mercat laboral espanyol. Sabia que el que anava a fer, i que li havien manat de fer, era traumàtic, i va intentar que no anés per dit. Ara, a la segona escomesa, que serà la fatal i definitiva per a molts particulars i moltes famílies, s'escuda darrere el seu ministre De Guindos, al qual, quan negociava el rescat bancari d'Espanya, ja li va fer notar que Espanya no és Uganda, amb fortuna per als ciutadans ugandesos. Que no vagi per dit, però Espanya és un estat en fallida tècnica. L'eliminació de les classes mitjanes és un pegat que podrà dissimular momentàniament alguns forats, però que tindrà -i no vagi per dit- com a conseqüència la liquidació de l'estat del benestar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF