Publicitat
Publicitat

Hongria renova la confiança en Viktor Orbán, el seu polèmic primer ministre

El conservador obté el 44,5% dels vots, amb el 97% escrutat. Té un avantatge de gairebé 20 punts percentuals sobre el bloc opositor d'esquerres, que obté un 25,9%

El partit nacionalista i conservador Fidesz, del primer ministre Viktor Orbán, ha guanyat les eleccions parlamentàries celebrades aquest diumenge a Hongria amb un 44,5% dels vots, amb el 97% escrutat. Amb aquest resultat podria revalidar la seva majoria qualificada al Parlament. Orbán ha estat titllat per l'oposició de "populista i ultranacionalista" i li han criticat els seus tics "autoritaris".

A l'espera del resultat final, el partit d'Orbán té un avantatge de gairebé 20 punts percentuals sobre el bloc opositor d'esquerres, que obté un 25,9%, per davant del partit d'extremadreta Jobbik, amb el 20,7%.

Els ecologistes del LMP obtenen, per ara, el 5,2% dels vots, de manera que entrarien pels pèls al Parlament de Budapest en superar el llindar mínim del 5%.

Aquests resultats es tradueixen, segons els últims càlculs, en 133 escons per al Fidesz; 38 per al bloc d'esquerra; 23 per al Jobbik; i 5 per al LMP.

En els pròxims dies es comptaran també els vots de centenars de milers d'hongaresos ètnics dels països veïns, que van rebre dret a votar a Hongria gràcies a Fidesz i que podrien donar-li un altre escó a Orban, segons asseguren els analistes locals.

Amb 133 o 134 escons, el Fidesz manté la majoria qualificada de dos terços entre els 199 escons de la Cambra, amb el qual pot seguir adoptant lleis de rang constitucional sense haver de negociar amb l'oposició.

Es tracta, sens dubte, d'una victòria aclaparadora del Fidesz, malgrat que perd vuit punts percentuals respecte de fa quatre anys, quan va aconseguir el 52,7% dels vots.

El nou mandat de quatre anys serà el tercer del primer ministre conservador, de 50 anys d'edat, després de la legislatura passada i la del període de 1998-2002.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF