DECRET 3+2

"Assistim a una reforma encoberta del sistema universitari per la porta del darrere"

Julio Serrano, secretari d'Universitats de la FE-CCOO en l'àmbit estatal, ha participat en una assemblea oberta a la UIB per explicar l'abast de les darreres mesures empreses pel ministre Wert

Julio Serrano és el secretari d'Universitats de la Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres en l'àmbit estatal. Aquest dijous ha viatjat a Mallorca per participar en una assemblea oberta a la Universitat de les Illes Balears per informar treballadors i estudiants de l'impacte del Reial Decret d'Universitats '3+2' i d'altres implicacions del decret Wert, que redueix els estudis de grau a tres anys i obligaria així a cursar màsters de fins a dos anys si es vol aconseguir una especialització enfront del sistema 4+1 vigent. Es tracta d'una reforma que, fins i tot, ha posat en peu de guerra els rectors, que han demanat al ministre d'Educació una moratòria d'aquest nou sistema fins a l'any 2017.

Què heu vingut a explicar a l'assemblea oberta de la UIB?

Hem parlat del Reial Decret '3+2', però també dels dos reials decrets que pretén aprovar d'aquí a poc el Govern de Rajoy,  que tenen unes implicacions molt concretes perquè suposaran la culminació de la reforma encoberta del sistema universitari espanyol que s'encetà el 2012 amb l'aprovació del reial decret llei del 2012 per a la racionalització de la despesa pública educativa i s'ha intensificat amb retallades en beques i ajuts, fins a arribar a aquesta envestida d'ara.

En què consisteix aquest canvi de paradigma en la universitat?

El que hem vist aquests darrers anys és la confirmació del discurs del PP que hi havia massa estudiants universitaris i que es gastaven massa recursos públics en la universitat. Això s'ha traduït en una reducció de la inversió pública, en un augment dels preus i en una baixada de les matriculacions.

Hi ha menys estudiants, tot i la crisi...

Sí. És contradictori perquè se suposa que, si els joves tenen dificultats per accedir al mercat laboral, estudien més. Això es veia fins al curs 2012-13, quan des que començà la crisi hi havia més estudiants, però a partir d'aleshores comencen a decréixer els matriculats. Coincideix amb l'entrada en vigor del Reial Decret 14/2012, que augmentà les taxes.

L'encariment és el que més preocupa del nou Reial Decret '3+2'?

Els problemes són diversos i el que preocupa més és que en tots aquests canvis no hi ha, en cap moment, lloc per a un debat acadèmic. En el Reial Decret '3+2', en tant que es dóna més importància als màsters, és possible que la tendència de pèrdua d'alumnes s'intensifiqui, perquè l'especialització només es podrà fer si es pot pagar.

I quins són aquests problemes, principalment?

El problema principal és el de canviar de sistema universitari sense haver acabat d'analitzar el canvi de llicenciatures a graus que es produí l'any 2010. No hem avaluat les primeres promocions que surten d'aquell nou sistema i ja el canviam. Wert diu que és per homologar-nos amb Europa, però és fals perquè, com que les universitats podran triar si els seus estudis tenen una durada diferent, es podrà donar el cas que dos alumnes tenguin el mateix títol però un el tengui havent fet 60 crèdits menys. Deshomogeneïtzarà i generarà més desigualtats.

És només l'aperitiu d'un canvi més gran, com deia al principi...

Es tracta d'una reforma integral del sistema universitari fet per la porta del darrere, sense consens i per afavorir les universitats privades. El reial decret que es prepara ara promou la creació de noves universitats privades, desregula i rebaixa els mínims per crear-ne. L'altre, que aborda l'acreditació del professorat, endurirà el sistema d'acreditacions.

Es mobilitzaran?

Sí, donam suport a les manifestacions que coincideixen amb les jornades de vaga convocades pel Sindicat d'Estudiants per dies 25 i 26 de febrer i també intentam promoure una mobilització per al mes de març amb tota la comunitat educativa per exigir la retirada del Reial Decret '3+2'.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF