Portada 23/10/2014

El PP farà que el Parlament critiqui el finançament, però ja no demana que es reformi el sistema

Les propostes de resolució del debat de política general presentades pel PSIB i MÉS exigeixen canvis en el camp educatiu

Quim Torres
5 min

PalmaEl Parlament aprovarà dimarts una bateria de propostes de resolució del debat de política general que avalaran les actuacions portades a terme pel Govern. Aquesta és la filosofia de les iniciatives presentades pel PP com a conclusió del debat. Com que el PP té majoria absoluta és segur que les seves 78 propostes s'aprovaran. La gran majoria són per donar suport a les polítiques executades pel Govern en els diversos àmbits i només unes poques plantegen reivindicacions, sobretot per reclamar recursos econòmics, però ja no es demana una reforma del sistema de finançament, una petició que ha vingut fent l'Executiu de José Ramón Bauzá aquesta legislatura i que, des d'aquest estiu, ha rebut per resposta la negativa de Madrid.

El PP es limita ara a criticar el sistema de finançament actual i la seva proposta "constata" que aquest sistema "segueix deixant a Balears a la cua del finançament, suposa un retrocés en quant a ràtio d'autonomia financera, no s'acomoda als cilces econòmics, ni garanteix un mateix finançament dels serveis bàsics essencials per a totes les comunitats". Però ja no demana que es modifiqui el model vigent. Tampoc reivindica els doblers que no han arribat de Madrid per les inversions estatutàries (les previstes a l'Estatut) i només aplaudeix "l'esforç" del Govern "en intentar renegociar" amb Madrid per a que no es perdin els 157 milions que, segons ells, arribaren en temps del Pacte i es dedicaren a despesa corrent. Els populars tampoc exigeixen una millora de les inversions per a Balears previstes al projecte de pressuposts de l'Estat, tot i continuar sent la comunitat que manco en rebra. Just plantegen que el Parlament "lamenti" que Balears no s'hagi situat mai a la mitjana d'inversions per càpita, però "constati" que quan més s'hi ha apropat ha estat l'any 2013 i 1014, amb el Govern de Rajoy, tot i que tampoc ha estat així perquè es computen doblers que no han arribat.

Finalment, no es reivindica l'aprovació d'un nou Règim Especial Balear (REB) per compensar els desavantatges de la insularitat. I, en aquest camp, només es reivindica que es tingui en compte aquesta compensació en el repartiment de fons de la Unió Europea. Les úniques reivindicacions a l'Estat en les propostes del PP són per reclamar més inversions en transport aeri i marítim perquè els pressuposts generals preveuen inversions en transport intermodal que no beneficien Balears. També es reivindica el manteniment de la titularitat pública dels aeroports i d'un model de gestió més descentralitzada.

En l'àmbit de les finances públiques, el Parlament lloarà a instàncies del PP la gestió del Govern, que "ha assegurat la supervivència dels serveis públics essencials en educació, salut i serveis socials". Però, a la vegada, atribuirà l'augment de l'endeutament que s'ha produït durant l'actual mandat a la gestió del Govern del Pacte. Els populars també recorren a l'herència rebuda per carregar contra la gestió feta per responsables de MÉS. Proposen que el Parlament "rebutgi la mala gestió" dels responsables de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) i del Consorci de Transports de Mallorca durant la legislatura passada perquè "desaprofitaren recursos públics i no els destinaren a autèntiques necessitats en la millora i sostenibilitat del sistema de transport públic de passatgers", com ara.

Al marge d'això, però, gairebé totes les propostes de resolució plantejades pels populars són per donar suport a les actuacions del Govern. I, fins i tot, la Cambra mostrarà "la seva satisfacció pel compromís del Govern amb les seves propostes" i avalarà la reforma de la llei electoral que planteja l'Executiu per reduir el nombre actual de diputats. Tot i l'aval, la reforma real no s'aprovarà perquè es necessita el suport de l'oposició, que ja ha deixat clar que no farà costat a una mesura que retalla la representativitat i només facilita la perpetuació del PP en el poder.

A banda d'aquesta iniciativa, el Parlament també instarà el Govern a "continuar treballant per la implantació d'un model d'ensenyament trilingüe", una proposta del PP que torna a evitar la referència al model pel seu nom: Tractament Integrat de Llengües (TIL). Els populars també volen que s'evidenciï el suport de la Cambra a la rebaixa d'imposts anunciada pel president José Ramón Bauzá amb vista al 2015, un any electoral. L'aval al Govern també es fa extensiu a la gestió de Turisme després de l'aparició del vídeo del 'mamading' i a IB3 per la introducció del 'salat' en els informatius. Com a novetat, el Parlament demanarà al Govern que modifiqui la normativa d'ordenació farmacèutica.

Les propostes de l'oposició, 46 del PSIB i 20 de MÉS, tenen escasses opcions de prosperar. Els socialistes fan especial èmfasi en la política educativa i demanen al Govern que restableixi el consens perdut i que, a partir d'aquí, treballi per signar un pacte educatiu amb els sectors que ja hi fan feina. També demanen a l'Executiu que acabi amb la indefinició creada per l'anul·lació del TIL per part dels tribunals, enviï instruccions clares i signades als centres, cobreixi les vacants d'inspectors. També plantegen que es millori l'aprenentatge de llengües estrangeres a partir d'intensificar les experiències que s'aplicaven abans del TIL i d'introduir l'ensenyament en anglès de matèries no lingüístiques de manera progressiva. També reclamen al Govern que compleixi la Llei de transparència, que consensuï el nomenament del nou director d'IB3, que elimini la taxa per l'emissió de la targeta sanitària, que garanteixi la universalització de la sanitat pública, que elimini els copagaments a pensionistes, que redueixi les llistes d'espera sanitàries i de dependència, que implanti una renda mínima per a les persones sense recursos, que rectifiqui la indiferència cap als desnonats. El PSIB també vol que es constati que no s'ha aprovat el nou REB, no s'ha millorat el finançament i no han arribat les inversions estatutàries. I exigeix que es resolgui. Finalment també reclama un front comú contra les prospeccions.

MÉS exigeix la sobirania fiscal i un concert econòmic, condiciona una reforma de la llei electoral a una millora de la democràcia i representativitat, planteja una llei de consultes que inclogui el dret a decidir també sobre la sobirania, demana una reforma del reglament del Parlament per evitar l'acumulació de sous i dietes, rebutja la privatització d'AENA, demana tarifes de 30 euros en els vols interinsulars, reclama també una renda bàsica garantida per a aquells que no tenen recursos, insta a tornar la targeta sanitària a tots aquells que l'han perdut amb les retallades del PP, rebutja l'aplicació de copagaments, proposa que el Parlament participi en el pacte per l'educació que promou la comunitat educativa, exigeix al Govern que retiri els recursos contra les sentències que anul·len el TIL i insta a garantir la recepció dels canals de televisió autonòmics catalans.

stats