ELECCIONS MUNICIPALS

Llucmajor: Una legislatura difícil posa en el punt de mira la majoria absoluta del Partit Popular

L'endeutament ha deixat sense marge de maniobra l'equip de govern popular

El 2011 Joan Jaume va aconseguir una àmplia majoria que políticament l'ha deixat governar amb molta tranquil·litat. Amb el 46% dels vots, va arribar als 12 regidors, un resultat històric a Llucmajor. Però la realitat econòmica del municipi no ha donat marge per aprofitar l'avantatge polític. El Consistori llucmajorer és dels més endeutats de les Balears, fet que ha lligat de mans i peus l'equip de govern de Jaume, que no ha pogut presentar cap projecte rellevant com a gran fita assolida aquesta legislatura.

A més de la candidatura del PP, nou formacions més es presenten a les eleccions municipals de Llucmajor. El PSIB-PSOE ha estat la segona força al poble els darrers quatre anys. El 2011 va treure 5 regidors amb un 20,3% dels vots. Gori Estarellas encapçala per primer cop la llista municipal socialista a Llucmajor, amb l'objectiu fixat a augmentar la representativitat a l'Ajuntament dels diferents nuclis i urbanitzacions de la localitat.

Jaume Tomàs és el candidat de MÉS i intentarà millorar els resultats de la coalició PSM-Entesa de les darreres eleccions, en què va aconseguir 2 regidors. Els regidors dels nacionalistes d'esquerres han estat dels més crítics amb l'acció de govern del Partit Populars aquests darrers quatre anys.

La quarta força més votada el 2011 va ser ASI, ja sense qui va ser el cap visible de la formació durant més de 15 anys, Joaquín Rabasco. L'únic regidor que va obtenir, Guillem Roig, torna a liderar la llista de la formació.

El Pi, amb Bernardí Vives al capdavant, aspira a sumar almanco el regidor que va aconseguir Convergència per les Illes (CxI) en els darrers comicis. El 2011 un 5,2% dels vots van suposar l'entrada de l'últim regidor, i el partit de Font, Pastor i Melià podria pensar a sumar els 220 que la Lliga Regionalista va obtenir, per aspirar a alguna cosa més.

En tractar-se del municipi més extens de Mallorca i aglutinar una vintena de nuclis de població, Llucmajor és un dels casos on més es fragmenta el vot local. De fet, més de la meitat dels partits que es presenten a les eleccions no aconsegueixen representació. UPyD va sumar-ne 400 d'exactes el 2011 i Esquerra Unida, més de 300; sumats als d’Esquerra Republicana i Lliga, són 1.000 votants sense representació al Consistori llucmajorer.

El 2015 UPyD torna a presentar candidatura, igual que Guanyem Llucmajor, que té el suport d'EU. Però com a la resta de municipis on es presenta la marca local de Podem, en aquest cas Sí Es Pot Llucmajor, la incògnita és com respondrà en clau municipal. Beatriz Morales és la candidata d'un dels cercles més actius als pobles de l'illa com ha estat el de Llucmajor.

S'hi presenta per primera vegada la llista d'Independents de Llucmajor i repeteix Proyecto Liberal Español, que el 2011 va sumar 106 vots.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF