Publicitat
Publicitat

Jordi Muñoz: “Amb la suspensió de les ajudes es vulnera un dret de la gent gran”

A principis de setmana, ACRA va difondre un informe jurídic que animava els usuaris a reclamar les ajudes per pagar geriàtrics privats als tribunals. Benestar va desestimar els seus arguments legals, però la comissió de drets de la gent gran del Col·legi d’Advocats de Barcelona ha donat la raó a la patronal.

Quina és la situació de la prestació des d’un punt de vista legal?

És un dret reconegut per la llei de la dependència estatal i la llei de serveis socials catalana. És una prestació garantida, que no es pot deixar sense efecte encara que no hi hagi pressupost. Una hipotètica suspensió hauria d’estar recollida en una normativa. No serviria ni un decret de modificació de la cartera de serveis socials, sinó que s’hauria de canviar la llei de serveis socials.

Així, si els usuaris la reclamen als tribunals, els donaran la raó?

L’únic camí és fer una reclamació judicial, i és segur que els donaran la raó. El problema és que serà d’aquí un any o un any i mig, i si jo sóc una persona dependent ho necessito ara. No s’està reclamant perquè les persones no estan en condicions i les famílies ja tenen prou angoixa. A més, si ho necessiten és perquè no tenen recursos econòmics, i no es poden pagar un advocat.

Benestar respon que la llei només l’obliga a atendre les persones.

Això no se sustenta per enlloc. A més, és completament fals que les persones estiguin ateses. Si no es dóna aquesta prestació, quedes en una situació d’indefensió. Jo puc posar com a exemple la meva mare, que tindria dret a la prestació però li diuen que no l’hi poden donar. I com que no li fan el programa individual d’atenció, tampoc li donen cap servei. No té ni prestació ni servei.

¿El departament s’aprofita del fet que molta gent no ho reclamarà?

El més greu és que estan donant instruccions als treballadors socials perquè les persones firmin una renúncia a presentar la reclamació. Si firmes, després no tens la possibilitat d’anar als jutjats. És com amb les preferents. Aprofiten el desconeixement de les persones, que fan el que els diu el treballador social, i ells tampoc ho tenen gaire clar, se n’estan començant a assabentar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF