Comissió d'investigació
Portada 07/01/2015

El Parlament avisa els citats per Son Espases que s'enfronten a presó si no diuen la veritat

També els recorda que, si no compareixen, poden ser castigats per desobediència i Bárcenas ja ha registrat un escrit de resposta

Q. Torres
4 min
L'advocat de Bárcenas ha registrat un escrit al Parlament aquest dimecres en relació a la seva citació  / P. HANNA / REUTERS

PalmaEl Parlament balear ha enviat els escrits de citació a la majoria de persones que han de comparèixer, a partir de dimarts de la setmana que ve, en la comissió d'investigació de Son Espases. En la missiva se'ls informa que, si no s'hi presenten, poden "incórrer en la responsabilitat penal a què es refereix l'article 502 de la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal". Aquest article deixa clar que, si una persona citada no compareix, "serà castigada com a rea del delicte de desobediència". També alerta que, si fos una autoritat o un funcionari públic, se li imposarà, a més, una pena de suspensió de feina o càrrec públic per un temps de sis mesos a dos anys. I així mateix puntualitza que, si "el convocat davant una comissió parlamentària d'investigació faltàs a la veritat en el seu testimoni, serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos".

A hores d'ara, el Parlament ja ha convocat la majoria de persones que han de comparèixer a partir de la setmana vinent en aquesta comissió d'investigació i alguns dels citats han registrat escrits de resposta. Un dels que han presentat una contestació aquest mateix dimecres és l'advocat Javier Gómez de Liaño, que representa l'extresorer del PP Luis Bárcenas, citat a declarar per dia 21, i també ho ha fet el president de la constructora OHL, José Antonio Villar Mir, que va acabar perdent el concurs d'adjudicació de l'hospital. Se suposa que aquests escrits, que no s'han fet públics, són al·legacions per no haver de comparèixer o per demanar més informació. En qualsevol cas, la Comissió els valorarà aquest divendres al migdia.

El Parlament encara no sap què passarà amb les persones cridades a comparèixer que es troben a la presó. En principi, la Cambra dirigeix la citació a la persona convocada i, si es troba en un centre penitenciari, la hi envia allà, però s'entén que haurà de ser un jutge de vigilància penitenciària qui haurà de resoldre si permet o no la compareixença i, en funció d'això, es podria plantejar com a alternativa si es fa per videoconferència o amb un qüestionari, per exemple. En aquesta situació es troben quatre dels citats a declarar, tres dels quals ho haurien de fer la setmana vinent: els exconsellers insulars d'UM Tomeu Vicens i Miquel Nadal, que han de comparèixer dimecres, i l'expresident del Govern Jaume Matas, que ho hauria de fer dijous. L'altre empresonat que ha estat cridat és Bárcenas, però no hi hauria d'anar fins a dia 21. Precisament Bárcenas ha protagonitzat diverses declaracions judicials per videoconferència des de la presó de Soto del Real.

En les convocatòries que s'han entregat a les persones cridades a comparèixer, que estan signades per la presidenta del Parlament Marga Durán, també s'apunta el motiu de la citació, s'exposa la normativa que s'aplica a les compareixences i s'informa que el convocat podrà recuperar les despeses que li ha provocat el requeriment si les justifica com cal.

Les compareixences en la comissió d'investigació de Son Espases començaran dimarts de la setmana que ve amb la participació dels promotors que varen comprar terrenys devora Son Espases: Fausto Ferrero, Bartolomé Cursach i Mateu Sastre. Per al mateix dia també ha estat citat l'exbatle de Montuïri Joan Antoni Ramonell (PP), que hauria acompanyat l'expresident Jaume Matas a la reunió que es va fer a Madrid i en la qual hauria anunciat als promotors la intenció de fer un nou hospital a la finca. Per a dimecres de la setmana que ve està previst que declarin l'exbatlessa de Palma Catalina Cirer i l'extinent de batle d'Urbanisme Javier Rodrigo de Santos, tots dos del PP, a més de dos exconsellers insulars d'UM, Tomeu Vicens i Miquel Nadal. I dijous s'hi presentarien l'expresident Matas, el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, president també de la constructora ACS, de la qual depèn Dragados, la principal empresa de la UTE que es va adjudicar l'hospital, i Villar Mir, responsable d'OHL, la constructora que va perdre. Les compareixences duraran una hora i s'allargaran fins a mitjan febrer. Els càrrecs socialistes, citats a petició del PP, seran els darrers a acudir-hi.

stats