CORRUPCIÓ POLICIAL
Portada 20/01/2015

La jutgessa pren mesures contra els policies per tallar el suport dels superiors policials i polítics

Un comissari imputat explicà a la jutgessa que en una reunió amb els regidors Navarro i Gijón plantejà la incompatibilitat d'un dels policies ara detinguts pels seus negocis a la Platja de Palma i que es minimitzà el tema 

Antònia Artigues
3 min
Guillem Navarro és per ara el més alt càrrec imputat en la causa. D'ell depenien els dimitits i imputats Enrique Calvo, Antoni Vera i l'actual cap policial Joan Mut.

PALMALa investigació de la corrupció a la Policia Local de Palma, encara sota secret de sumari, apunta la connivència dels alts comandaments policials i càrrecs polítics amb els policies presumptament implicats en actuacions corruptes. La referència que fa la magistrada instructora, en la interlocutòria que fixa mesures cautelars contra els vuit policies detinguts –actualment en llibertat amb càrrecs i obligacions davant la justícia–, als alts càrrecs policials i polítics no és a la lleugera, sinó que deriva de documents, actuacions o declaracions d'altres implicats i testimonis sobre fets, com alguna reunió, en què s'ha constatat aquesta, com a mínim, condescendència cap a alguns dels policies que ara estan en el punt de mira de la justícia.

És el cas, per exemple, de com es va actuar davant la constatació que un dels agents, Daniel Montesinos, tenia negocis a la Platja de Palma, fins i tot és administrador d'una societat. En aquest cas –destaca la magistrada–, la investigació administrativa que es va obrir es va limitar a una entrevista informal amb ell i llavors es va arxivar l'expedient. Aquest cas pren especial importància perquè, durant la seva declaració com a imputat davant la jutgessa en relació a la filtració de l'examen a oficial, el comissari Rafel Estarellas (un dels comandaments destacats de la Policia Local) es referí a una reunió en la qual hi eren presents ell mateix, l'anterior cap de la Policia (Antoni Vera, també imputat), l'exdirector general de Seguretat (Enrique Calvo, igualment imputat), el regidor Guillermo Navarro (imputat) i el regidor Álvaro Gijón, en la qual es tractà sobre una eventual incompatibilitat de Montesinos pels seus negocis a la Platja de Palma.

Políticament es minimitzà el tema

Estarellas explicà que, en aquesta reunió, ell els indicà que l'agent (la incorporació del qual a la comissaria de la Platja de Palma es tractava) podia estar incurs en incompatibilitat i que plantejà si s'havia d'obrir un expedient administratiu. Afirmà que "políticament es va minimitzar la importància de la incompatibilitat" i que ell era un "soldat" i va fer el que li digueren. Segons Estarellas, s'acordà que si es canviava per part de Montesinos la titularitat de la societat ja bastaria. Estarellas digué llavors que no sabia com havia acabat la història. La jutgessa menciona l'arxivament de l'expedient per incompatibilitat de Montesinos.

Així mateix, es refereix a la magistrada –per retreure als alts càrrecs polítics i policials que emparassin els presumptes corruptes– que en el cas de la denúncia dels trets a diana dient en veu alta el noms de determinats policies ni tan sols es va obrir cap expedient als policies (entre els detinguts) presumptament autors d'aquestes amenaces.

Els superiors imposen silenci

A més a més, la jutgessa destaca que en alguns casos la contestació dels alts càrrecs hauria estat "obligar al silenci", com el cas recent de l'expedient i canvi de destinació a policies que es rebel·laven internament exposant fets que entenien contraris a la legalitat (com per exemple no perseguir determinades infraccions o donar seguretat a locals que pel seu gran aforament n'haurien de tenir de privada) o posaven en coneixement dels superiors privilegis de què gaudien alguns dels policies detinguts. Per la jutgessa, per exemple, hi ha indicis que és l'enfrontament amb un dels principals policies de la trama, l'oficial Tomàs J. Mas, el que ha duit a treure del GAP un policia concret.

Navarro i Mut, els darrers imputats

La imputació del regidor Navarro i de l'actual cap de la Policia Local, Joan Mut, està relacionada amb l'expedient al policia que s'enfrontà a un dels detinguts. Mut va admetre que fou apartat del grup precisament perquè no anàs a més la tensió interna, que atribuí a dues faccions enfrontades, fins i tot políticament.

Retreu la jutgessa que mentre que els qui denuncien són apartats del GAP i fins i tot alguns s'han vist obligats a partir de l'illa, els presumptament implicats en la trama continuaven en el GAP i la seva situació millorava amb ascensos o fins i tot formant part de tribunals.

La jutgessa és rotunda en el seu retret als càrrecs policials i polítics que empararen els corruptes. Així, resulta –diu– que els qui, indiciàriament, feia anys que estaven al marge de la llei eren premiats pels que, precisament, haurien d'haver posat fi a la situació.

També fa menció a aquest suposat suport dels alts comandaments policials i càrrecs polítics quan estableix les mesures cautelars contra els policies detinguts (com ara la retirada d'armes, prohibició d'acostar-se a determinats policies i a la Platja de Palma). Entre els motius que justifiquen les mesures, explica que les pren perquè els detinguts no reiterin la seva acció delictiva, perquè no puguin intimidar o amenaçar (altres policies, empresaris i fins i tot investigadors) i perquè no facin valer el suport que puguin tenir, en clara referència als superiors.

stats