Portada 19/07/2015

Andratx prepara excavacions arqueològiques al turó de Son Mas

El projecte Buendar pretén investigar els orígens històrics de la zona enjardinada de l'Ajuntament

Constança Amengual
2 min
Les excavacions començaran aquest dimarts als voltants del castell de Son Mas.

AndratxUna excavació arqueològica es durà a terme per primera vegada als jardins de l'Ajuntament d'Andratx, situats al castell de Son Mas. Devuit voluntaris participaran del 21 al 30 de juliol en aquest projecte anomenat Buendar, nom islàmic de l'antiga alqueria.

Amb aquesta iniciativa es pretén realitzar un estudi científic per definir l'evolució històrica del turó de Son Mas. A més a més, la investigació permetrà conèixer els orígens de la torre de defensa, que fins ara se situen en el segle XV però no s'han pogut confirmar.

Fou el professor Antoni Vicenç i Batle qui l'any 1991 descobrí el jaciment. Ell demostrà l'existència d'una gran zona arqueològica. L'any 1997, a partir d'uns sondejos amb motiu de les obres de reforma del castell, les sospites es refermaren. Però l'aprovació de la construcció de l'edifici aturà la recerca.

L'estudi de Batle reconeix un marc cronològic molt ample al jaciment, que aniria des del talaiòtic fins al segle V dC. El professor arribà a aquesta conclusió quan, a partir d'una rasa, obtingué materials molt variats procedents del Mediterrani. Alguns foren monedes romanes del segle III, ceràmica del nord d'Àfrica i àmfores.

A més del conjunt d'objectes culturals, s'identificaren restes d'estructures. Per aquest motiu, les expectatives del projecte Buendar també inclouen la possibilitat de localitzar una vil·la o fortificació romana en el subsòl.

Joan Carles Lladó, tècnic de Patrimoni de l'Ajuntament d'Andratx, explica que Buendar disposa fins ara d'una subvenció de 10.000 euros per part de l'Ajuntament. La iniciativa està pensada per a una durada de cinc anys, encara que no es descarta ampliar el temps i el finançament en un futur per convertir-se en un "projecte d'investigació, consolidació i musealització". Així mateix, s'aspira a crear un centre d'interpretació i un parc arqueològic dins el mateix edifici de l'Ajuntament.

L'horari de treball de les excavacions que començaran aquest dimarts serà de les 8.30 a les 14 hores. A més, els col·laboradors destinaran algun capvespre a fer tasques d'inventari i neteja del material trobat. Serà durant la darrera setmana del mes quan es realitzi una jornada de portes obertes perquè altra gent pugui observar la feina dels arqueòlegs. Aquesta mesura ajudarà a difondre el projecte entre la població resident i estrangera.

stats