Partits polítics
Política 14/01/2023

Yolanda Díaz rebat a Sánchez la fi del Procés: "Seran els catalans qui decidiran si s'ha tancat una etapa"

Bany de masses de la vicepresidenta, que fa petit l'Auditori, en la presentació del seu projecte polític a Barcelona

3 min
Díaz amb Colau, a l'Auditori

BarcelonaMés de vuit anys després que Pablo Iglesias omplís a vessar el Pavelló de la Vall d'Hebron en el seu primer míting després de ser escollit secretari general de Podem, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha emulat avui aquell bany de masses. Ho ha fet durant la presentació a Barcelona de Sumar, el nou projecte polític que vol sobrepassar l'escotilla de la formació lila aglutinant totes les veus i partits a l'esquerra del PSOE de cara a les eleccions espanyoles.

Com aquell 21 de desembre del 2014, aquest dissabte moltes persones, un miler segons l'organització, no han pogut accedir a L'Auditori de Barcelona per seguir un acte que ha començat amb tres quarts d'hora de retard per les llargues cues que s'han originat. Les dues mil persones que han pogut entrar han cridat "presidenta" a Díaz, com ja van fer amb Iglesias. Si aleshores també l'exlíder de Podem va deixar clar que no volia que Catalunya s'independitzés, però que entenia que ho reclamés perquè havia estat insultada, Díaz també ha defensat de manera indirecta el dret a decidir de Catalunya.

Cues per entrar al míting de Díaz

A les portes de la cimera hispano-francesa amb la qual el president espanyol, Pedro Sánchez, vol escenificar la fi del Procés, la màxima dirigent de Sumar ha posat en dubte que l'independentisme hagi plegat veles. "Jo no entraré en el debat de les grans paraules i no sé si heu tancat una part de la història, però serà la gent de Catalunya qui ho decideixi", ha rebatut Díaz en referència a les sentències constants de Sánchez assegurant que "el Procés s'ha acabat". Díaz ha fet una defensa aferrissada de l'Espanya plurinacional. "Teniu en mi una amiga de Catalunya perquè soc gallega i vull un país divers, i des de Sumar, Catalunya tindrà el reconeixement que es mereix", ha afegit en aquest sentit.

En la seva tercera visita a Catalunya després d'estar divendres a Tarragona i a l'octubre a Sabadell, la vicepresidenta del govern espanyol no ha defugit l'oportunitat tampoc per entrar en el debat pressupostari i criticar, com ja han fet els comuns, els macroprojectes que ha posat sobre la taula el PSC en les negociacions. "El projecte del macrocasino representa un model productiu propi del bipartidisme, que discuteix molt però que defensa el mateix", ha etzibat en al·lusió al Hard Rock. També ha criticat que es vulgui ampliar l'aeroport del Prat "quan tot Europa defensa el ferrocarril".

En clau social, Díaz ha tret pit per incrementar el salari mínim un 36%, pels ERTOs durant la pandèmia i per la reforma laboral. "Van dir que amb la reforma laboral les empreses anirien a la fallida i no només no ha estat així sinó que la taxa de temporalitat a Catalunya ja és només del 15%, com a Europa". La ministra de Treball també ha carregat contra el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha lamentat que Díaz “demonitzi” els empresaris per "enfortir-se ideològicament" en l’espai de l’esquerra, després que la vicepresidenta acusés una part de l'empresariat de ser el responsable de l’increment de preus del sector alimentari. "Sempre defensaré les empreses espanyoles, però no és decent que hi hagi algunes empreses que no s'estan comprometent amb el país per evitar que moltes famílies tinguin dificultats en la cistella de la compra".

Colau: "Hem d'aconseguir que Díaz sigui la primera presidenta de l'Estat"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, un dels principals baluards de Díaz, ha obert l'acte defensant la tasca de la vicepresidenta i ministra de Treball al capdavant de l'executiu espanyol. "Ningú ha ajudat tant la ciutat de Barcelona com Yolanda Díaz. És qui més està treballant per poder regular el mercat del lloguer i garantir el dret a l'habitatge", ha subratllat després de destacar que hagi acabat amb la reforma laboral del PP i incrementat la pujada del salari mínim. "Necessitem un govern de coalició perquè l'extrema dreta no governi aquest país", ha alertat Colau, que ha avisat que aquest executiu serà "millor i més efectiu si aconseguim que Díaz sigui la primera dona a ser presidenta de l'Estat".

Colau, durant la seva intervenció
stats